Життєві форми організмів

Біологія

В цій статті розглянемо які є життєві форми рослин і тварин.

Поняття про життєві форми організмів

Життєва форма – це тип морфофізіологічних пристосувань організмів до умов середовища існування і певного способу життя.

Біоморфа – це життєва форма, що визначається систематичним становищем видів, їх формами росту і біологічними ритмами (циклічними коливаннями біологічних процесів і явищ).

Життєві форми рослин – це зовнішній вигляд (габітус) певних груп рослин, який формується в онтогенезі в результаті росту і розвитку, що історично склався у визначених умовах навколишнього середовища як прояв пристосованості до них.

Види життєвих форм рослин:

  • дерева – мають добре розвинутий здерев’янілий стовбур, розгалужений або нерозгалужений, що зберігається протягом усього онтогенезу;
  • кущі – головний сбур виражений лише на ранніх стадіях розвитку рослини, згодом губиться серед рівних йому або навіть краще розвинених надземниих стебел (скелетних гілок), що послідовно виникають із сплячих бруньок, а пізніше відмирає. Більшість видів кущів мають цілковито здерев’янілі подовжені пагони;
  • трави мають м’яке або соковите стебло, що може слабко дерев’яніти.

Життєві форми рослин за класифікацією раункієра:

1. Фанерофіти (від грецького phaneros — явний) — бруньки поновлення розміщені високо над поверхнею землі (дерева, кущі). Бруньки захищені лусками.

2. Хамефіти — бруньки поновлення розміщені близько від поверхні землі. Бруньки захищені не тільки лусками, а й снігом та відмерлим листям (журавлина, брусниця, карликова береза).

3. Гемікриптофіти — бруньки поновлення розміщені на рівні поверхні землі. Тому бруньки захищені не тільки лусками, а й снігом, відмерлим листям та грунтом (кульбаба, підбіл).

4. Криптофіти — бруньки поновлення розміщені під поверхнею землі (рослини, що мають цибулини, бульби, кореневища).

5. Терофіти — однорічники, що перезимовують у вигляді насіння. Раункієр вважав, що життєві форми складаються історично як результат пристосування рослин до кліматичних умов середовища. Відсоткове співвідношення і розподіл видів за життєвими формами в даному угрупованні в регіоні досліджень він назвав біологічним спектром. Для різних кліматичних зон були складені біологічні спектри, які були індикаторами клімату. Так, спекотний і вологий клімат тропіків був названий кліматом фанерофітів, континентальний клімат помірної зони – кліматом гемікриптофітів.

Життєві форми рослин за І.С. Серебряковим:

1) Відділ А — наземні і епіфітні рослини, які включають три типи: 1) дерева, 2) кущі, 3) кущики.

2) Відділ В — напівдеревні рослини (IV тип — напівкущі і напівкущики).

3) Відділ С — наземні трави (V—тип полікарпічні трави, VI тип— монокарпічні трави).

4) Відділ D — водяні трави (VII тип — земноводні трави, VIII тип — плаваючі і підводні трави).

Життєві форми тварин дуже  різноманітні, в основу їх класифікації покладено тип живлення, характер місцеперебування тощо.

Залежно від середовища існування життєві форми тварин поділяються на:

  • наземні (копитні);
  • підземні, або землериї (кріт, сліпак);
  • деревні (білки);
  • повітряні (рукокрилі);
  • водні (ластоногі, китоподібні).
Оцініть статтю
Додати коментар