Що таке ратище?

Словник

Що таке ратище? Значення слова “ратище” знають не всі, адже це слово сьогодні рідко вживається.

Що таке ратище?

Ратище – це спис, холодна зброя, яка має вигляд довгого древка-ратища. На кінці ратища розміщено вістря, форма якого може бути самою різноманітнішою. Спис — це, перш за все, колольна зброя, хоча деякі види ратищ були розраховані на ріжучі та рублячі удари.

Ратище — у більш вузькому значенні – це держак списа, який, як правило, представляє собою дерев’яну палицю, круглу або ж зрідка овальну, та практично ніколи іншої форми. Вона перерізі, має конусоподібну чи циліндричну форму. Варто зазначити, що матеріал ратища може бути сами різноманітніший —  історії відомі ратища з мамонтових бивень чи металу, однак, варто зазначити, що подібного роду екзотика завжди була винятком із правил. У широкому понятті «ратище» — інша назва списа, тобто його синонім.

Яка будова ратища?

Дана зброя складається з:

  • Вістря. Воно може мати найрізноманітнішу форму та зроблене з декількох різних матеріалів. Саме по собі вістря є безпосередньо бойовою частиною списа.
  • Втулки — трубки, за допомогою якої ратище та вістря з’єднувалися.
  • Втока — металевого наконечника на протилежному до вістря кінці списа. Втоки бувають різної форми, але самою поширеною були гострі. Вток захищає кінець списа від розщеплення, розпаду та розтріскування. Він дозволяв увіткнути спис у землю догори вістрям.  Також він був противагою вістрю й допомагав балансувати спис..

Сподіваємося, що з цієї статті Ви дізналися, що таке ратище.

Оцініть статтю
Додати коментар