Що таке гомеостаз?

Що таке гомеостаз і чому гомеостаз є необхідною умовою існування будь якого організму Ви дізнаєтеся в цій статті.

Що таке гомеостаз?

Гомеостаз – це процес, що має здатність до саморегулювання, в ньому всі біологічні системи намагають зберегти стабільність в період адаптації при зміні певних умов., що є оптимальними для виживання. Будь-яка система, що перебуває в динамічній рівновазі, хоче досягти стійкого стану, що буде чинити опір зовнішнім факторам та подразникам.

Гомеостаз є необхідною умовою існування будь-якого організму, оскільки він дозволяє привчитися, адаптуватися до чогось нового, до нового середовища тощо.

Вперше почав вивчати явище гомеостазу французький фізіолог Клод Бернар (1813 – 1878), він помітив, що без виключення всі живі організми чинять опір факторам зовнішньому середовища, які порушують ті умови, які характерні та є необхідними для підтримки життєдіяльності організму. Проте сам термін «гомеостаз» ввів американський вчений Уолтер Кеннон.

Організм будь-якої живої істоти, наприклад людини, будується з великої кількості клітин, які об‘єднані між собою певною метою – виконувати разом ті чи інші функції. Взаємодію між цими клітинами виконують такі системи, як: нервова, ендокринна, метаболічна (відповідає за обмін речовин в організмі), імунна тощо. Іноді ці системи роблять на клітки прямо протилежна дія, що взаємно урівноважується, створюючи відносну сталість середовища або рухливий фізіологічне тло. Це тло може змінюватися в певних межах під впливом різних факторів, але в нормі він завжди повертається до вихідного стану.

Оцініть статтю
Додати коментар