Якщо немає стажу, яка буде пенсія?

Правознавство

Чи буде пенсія без стажу? Таке питання цікавить багатьох громадян, адже потрібно знати на що розраховувати.

Якщо немає стажу, яка буде пенсія?

Якщо працівник після досягнення 60 років не матиме набутого 15-річного страхового стажу, то й не матиме він і самого права на пенсію.  Таким громадянам буде виплачуватися соціальна допомога, розмір якої невеликий.

Виходить, що люди, які нині з певних причин не сплачують кошти до Пенсійного фонду (наприклад, безробітні, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості чи працюють закордоном нелегально), не отримуватимуть пенсію від держави.

Та ситуація не безнадійна. Місяці чи роки страхового стажу можна купити. 

З 2004 року в Україні було відмінено поняття «трудова пенсія». Віднині діє тільки страхова пенсія. Якщо людині не вистачає 15 років стажу, то вона має право укласти договір добровільної участі в системі державного загальнообов’язкового пенсійного страхування. Отже, період сплачених внесків, буде зарахований до страхового стажу людини. Умови участі, а також розмір внесків і періодичність їх сплати визначається відповідно договором. Тобто можна йти в пенсійний фонд і купити чи докупити собі роки стажу.

На що жити, якщо Вам не будуть платити пенсію? 

Забезпечити собі виплати після 57 років для жінок і 60 років для чоловіків можна й самотужки.

  1. Один із варіантів поки що досить розповсюджений, хоча й не дуже надійний – відкладати кошти вдома. Такий спосіб ризиковий. Навіть якщо вдасться зберегти суму, то гроші з роками знеціняться. Причому не лише гривня – іноземна валюта також.
  2. Щоб зберегти накопичене, можна розмістити кошти на банківський депозит. Відсотки компенсують інфляційні втрати, крім того, можете регулярно поповнювати депозит.
  3. Вкласти кошти у недержавний пенсійний фонд (НПФ). Це фінансова установа, яка працює винятково для пенсійного забезпечення громадян і має статус неприбуткової організації. Фонд залучає пенсійні внески вкладників, інвестує кошти, щоб накопичити, та захищає їх від інфляції. Згодом здійснює пенсійні виплати учасникам за рахунок нагромаджених пенсійних активів.
    Недержавну пенсію виплачують додатково до державної. З моменту зарахування коштів на індивідуальний пенсійний рахунок вони стають вашою приватною власністю, їх можна передати у спадок.
    В області є такі фонди, але інформації про їхню роботу дуже мало. Навіть гаряча консультативна лінія з недержавного пенсійного забезпечення не відповідає. Але умови НПФ виглядають привабливими, якщо зважати, що така установа, згідно з чинним законодавством, не може збанкрутувати.
Оцініть статтю
Додати коментар