Артишоки: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

Артишок – трав’яниста рослина родини складноцвітих з великими суцвіттями, нижні м’ясисті частини яких йдуть у їжу . Артишок – це квіткова брунька рослини, що складається з великих м’ясистих лусочок. Батьківщина артишоку – Середземномор’я. Має сіро -зелений, гіллясте, прямостояче стебло до 2 м заввишки. Цвітіння артишоку зазвичай припадає на червень -липень.

Хімічний склад артишоку

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту .

Харчова цінність артишоку
Артишоки калорійність 28.2 кКал
Вуглеводи 6.0 гр
Жири 0.1 гр
Білки 1.2 гр
Вода 90.0 гр
Моно – і дисахариди 5.0 гр
Крохмаль 0.5 гр
Харчові волокна 0.5 гр
Органічні кислоти 0.1 гр
Зола 1.0 гр
Артишок вітаміни
Вітамін А 0.02 мг
Вітамін B1 0.04 мг
Вітамін В2 0.05 мг
Вітамін В6 0.2 мг
Вітамін В9 18.5 мкг
Вітамін C 5.0 мг
Вітамін PP 0.6 мг
Артишоки Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.4 мг
Калій 238.0 мг
Кальцій 15.0 мг
Магній 9.0 мг
Натрій 20.0 мг
Сірка 15.0 мг
Фосфор 34.0 мг
Хлор 47.0 мг
Алюміній 815.0 мкг
Бор 100.0 мкг
Йод 2.0 мкг
Кобальт 1.0 мкг
Марганнец 210.0 мкг
Мідь 135.0 мкг
Молібден 10.0 мкг
Фтор 14.0 мкг
Цинк 290.0 мкг

Артишоки корисні властивості для організму людини

У народній та офіційній медицині артишок використовується для лікування атеросклерозу , захворювань жовчних шляхів і печінки , а також як сечогінний засіб.

Артишок вважається дієтичним продуктом , який добре засвоюється і рекомендується як замінник крохмалю при цукровому діабеті.

Постійне вживання артишоку надає свіжість подиху , знижує підвищену кислотність , покращує роботу мозку.

Також корисні властивості артишоку , а саме застосування соку овоча при випаданні волосся , тим самим зміцнюючи їх.

Екстракт артишоку послаблює токсичну дію на печінку деяких ліків.

Артишок містить в собі силімарин – антиоксидант запобігає рак.

Артишоки – протипоказання і шкода

Протипоказано вживання артишоку дітям , яким ще не виповнилося 12 років , а також жінкам , які годують груддю і вагітним . Таке ж обмеження поширюється на людей , які страждають печінковою недостатністю і закупоркою жовчних шляхів.

Оцініть статтю
Додати коментар