Березовий сік: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

Березовий сік – прозора рідина, що виступає з надломлених і перерізаних гілок і стовбурів берези під дією кореневого тиску. Виділення соку починається навесні і триває до розпускання бруньок, а збір березового соку починається в квітні і по травень.

Важливо пам’ятати, що свіжозібраний березовий сік можна зберігати в холодильнику не більше двох діб, так як по закінченню цього часу його корисні властивості пропадають.

Хімічний склад березового соку

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , мікроелементи) з розрахунку на 1 літр продукту .

Харчова цінність березового соку
Березовий сік калорійність 240.0 кКал
Вуглеводи 58.0 гр
Жири 0.0 гр
Білки 1.0 гр
Цукор 1-4%
Зола 0.5 мг
Березовий сік Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.25 мг
Калій 273.0 мг
Кальцій 13.0 мг
Магній 6.0 мг
Натрій 16.0 мг
Фосфор 0.01 мг
Алюміній 1.5 мг
Марганнец 1.0 мг
Мідь 0.02 мг
Цирконій 0.01 мг
Нікель 0.01 мг
Титан 0.08 мг
Стронцій 0.1 мг
Кремній 0.1 мг
Барій 0.01 м

Березовий сік корисні властивості для організму людини

Свіжий березовий сік є гарним тонізуючим і загальнозміцнюючим засобом. Також корисний березовий сік при хронічній втомі, сонливості, млявості.

Березовий сік є дуже хорошим дієтичним напоєм.

Свіжозібраний сік вживають при кашлі і ангіні, головних болях, захворюваннях суглобів. Березовий сік – один з кращих засобів, що сприяють поліпшенню обміну речовин і роботи шлунка. Його слід пити при захворюваннях дихальної системи, ревматизмі, туберкульозі, подагрі; каменях у жовчному міхурі та нирках, набряках, так як він має сечогінну дію.

Зовнішньо березовий сік застосовують при фурункульозі і екземі, вуграх і випаданні волосся, пігментації шкіри, не загоюються ранах і виразках.

Березовий сік – протипоказання і шкода

Сік берези протипоказаний людям з виразкою шлунка і сечокам’яною хворобою. Також він шкідливий для тих, хто страждає алергією на березовий пилок .

Оцініть статтю
Додати коментар