Біологічне значення квітки, насіння, плодів

В цій статті ми розглянемо яке біологічне та господарське значення квітки, насіння, плодів та їх роль у житті людини.

Біологічне значення квітки, насіння, плодів

Квітка, насіння і плоди належать до органів генеративного розмноження рослини. Вони виникли в процесі еволюції як пристосування до збереження спадкової інформції та передачі її наступним поколінням.

Квітки є органами статевого розмноження покритонасінних рослин. Після процесів запилення і запліднення з частин квітки формуються плоди і насіння. Завдяки наявності цих органів квіткові рослини можуть розмножуватись і розселятись на нових територіях.

Поява насінини із запасом поживних речовин забезпечила пристосування насінних рослин до різноманітних екологічних умов існування, а віддтак і їх значне поширення в природі.

Квітка створила комфортні умови для розвитку гаметофіта, процесів запилення, запліднення та утворення плодів з насінням.

Плоди беруть участь у поширенні насіння – іноді на великі відстані та захищають його від несприятливих умов.

Велике значення ці органи мають не лише для самої рослини, а й для усього біоценозу, в якому вона зростає.

Різні частини квітки, плоди і насіння є основою харчового раціону багатьох тварин або навіть місцем їх розмноження та розвитку. Завдяки величезній різноманітності кольорів, смаків, ароматів, вмісту великої кількості поживних речовин у цих органах вони широко використовуються людиною.

У свіжому вигляді вживають у їжу суцвіття цвітної капусти, артишоку, плоди огірка, помідора, яблуні, груші, насіння гарбуза, гороху, квасолі та ін.

Переробляючи зернівки злаків, отримують борошно, крупи, крохмаль.

Із плодів соняшника, льону, маслин, ріпаку та рицини добувають олію.

Із шипшини, ромашки, суниць, деревію виготовляють лікарські препарати.

Квітки хмелю використовують у пивоварінні, насіння бавовника – для виготовлення тканин, боби какао – шоколаду.

Отже, всі культурні рослини дають плоди і насіння, які в тому чи іншому вигляді використовує людина. У деяких рослин поживне значення мають квітки або суцвіття (цвітна капуста, лотос, артишок).

Оцініть статтю
Додати коментар