Гарбуз: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

гарбуз цікаві факти

Гарбуз ( Cucurbita ) — родова назва однорічних і багаторічних рослин родини гарбузових. Різновиди гарбуза розрізняються за формою, величиною і забарвленням плодів. Одні сорти гарбуза розводять заради смачних і корисних їстівних плодів, інші — як декоративні рослини, а з третіх виготовляють посуд і музичні інструменти.

Хімічний склад гарбуза

У таблиці наведені значення ( поживні речовини, вітаміни, мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту.

Харчова цінність гарбузу

Гарбуз калорійність 21.4 кКал
Вуглеводи 4.4 гр
Жири 0.1 гр
Білки 1.0 гр
Вода 91.8 гр
Моно — і дисахариди 4.2 гр
Крохмаль 0.2 гр
Харчові волокна 2.0 гр
Органічні кислоти 0.1 гр
Зола 0.6 гр
Гарбуз вітаміни
Вітамін А 1.5 мг
Вітамін B1 0.05 мг
Вітамін В2 0.06 мг
Вітамін В3 0.4 мг
Вітамін В6 0.1 мг
Вітамін В9 14.0 мкг
Вітамін C 8.0 мг
Вітамін PP 0.5 мг
Гарбуз Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.4 мг
Калій 204.0 мг
Кальцій 25.0 мг
Магній 14.0 мг
Натрій 4.0 мг
Сірка 18.0 мг
Фосфор 25.0 мг
Хлор 19.0 мг
Йод 1.0 мкг
Кобальт 1.0 мкг
Марганнец 40.0 мкг
Мідь 180.0 мкг
Фтор 86.0 мкг
Цинк 240.0 мкг

Гарбуз корисні властивості для організму людини

На питання «чим корисний гарбуз ? » можна перерахувати цілий ряд її позитивних властивостей, а саме:

Гарбуз — одне з кращих сечогінних рослин. У ній містяться солі калію, кальцію, магнію, заліза, цукру, вітаміни С, В, В2, РР, каротин, білок, клітковина. З гарбуза виділено речовину для боротьби з туберкульозною паличкою. Насіння гарбуза мають протиглистову властивість , гарбуз корисний при хворобах серця, нирок, ожирінні, гіпертонії, запорах, холециститі.

Вітамін Е, що міститься в гарбузі, уповільнює старіння організму. Він має властивості запобігати появі зморшок і плям старіння. Крім того, вітамін Е пом’якшує такі симптоми менопаузи, як болі в плечах і попереку, а також почуття холоду через недостатнє притоку крові.

Каротин разом з вітаміном Е запобігають старінню клітин і захворювання раком. Він також підтримує роботу слизової сітківки ока, запобігає застуді, підсилює імунітет, захищаючи тіло від бактерій і вірусів, що і пояснює зміцнюючі властивості гарбуза.

У гарбузі містяться рослинні фібри, які припиняють запор і запобігають рак, коліт і діабет. Гарбуз також містить кальцій, вітаміни С і В, які виводять з тіла накопичилася сіль і запобігають високий тиск. Пектинові речовини, виявлені в гарбузі у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину.

М’якоть гарбуза рекомендують при вагітності як природного протиблювотний засіб . Її також вживають при « морській хворобі ».

Користь гарбуза неоціненна для дієтичного харчування. Страви з гарбуза рекомендують включати в раціон для профілактики гострих і хронічних нефриту і пієлонефритів . Завдяки солям калію, гарбуз має сечогінну дію. Свіжий сік гарбуза добре пити при хронічних запорах, запаленнях сечовивідної системи, нирковій недостатності, геморої і нервових розладах. Гарбуз чудово виводить з організму солі і води і при цьому не дратує ниркову тканину.

Завдяки високому вмісту L- карнітину гарбуз можна по праву назвати кращим гарніром до страв з яловичини, свинини та інших жирних страв, оскільки вітамін Т сприяє засвоєнню важкої їжі і перешкоджає ожирінню.

До того ж гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза, а значить, любителів гарбуза можна дізнатися за хорошому кольору обличчя і веселому настрою.

Гарбузовий сік допомагає чоловікам підтримувати сексуальний тонус.

Гарбуз має косметичні властивості, завдяки чому його часто додають у різноманітні маски, креми, тоніки і лосьйони.

При цьому сік гарбуза не рекомендують при будь-яких загостреннях шлунково -кишкових захворювань.

Цікаве про гарбуз

Гарбуз відноситься до баштанних культур. Найближчими родичами гарбуза є кабачок, патисон, кавун, диня, огірок. Налічується 10 видів гарбузів: 3 види однорічних і 7 багаторічних. Гарбуз, який ми звикли бачити на городах, ринках радує око своїм приємним теплим помаранчевим кольором. Зустрічаються гарбуза та інших кольорів: зеленого, жовтого, білого, червоного і сірого.

Найбільш поширений звичайний або як його ще називають кухонний або солодкий гарбуз.

Гарбуз — не просто смачний і корисний для організму овоч, в ньому є маса вітамінів і мінералів, клітковини, яка надає позитивний вплив на шлунково -кишковий тракт. Також корисні властивості гарбуза дають можливість включати його в системи дієтичного харчування. Наявність солей магнію, калію, міді, заліза, кальцію, фосфору покращують процес кровотворення.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *