Гранат: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

гранат

Гранат — субтропічна рослина, широко поширена в Середземномор’ї, Туреччині, Афганістані, Індії, Китаї та Середній Азії. Вважається, що батьківщина граната — Персія. Гранат не тільки смачний, а й надзвичайно корисний. Корисні всі частини граната. Плоди містять вітаміни, клітковину, мінеральні речовини і мікроелементи: залізо, кальцій, магній, калій, натрій. Гранатовий сік містить білкові речовини, жири, вуглеводи, великий набір вітамінів, лимонну кислоту, фітонциди і ряд інших з’єднань. У корі міститься до 32 % дубильних речовин.

 

Хімічний склад граната

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини, вітаміни, мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту.

Харчова цінність гранату
Гранат калорійність 62.6 кКал
Вуглеводи 14.5 гр
Жири 0.6 гр
Білки 0.7 гр
Вода 81.7 гр
Моно — і дисахариди 14.5 гр
Ненасичені жирні кислоти 0.1 гр
Харчові волокна 0.2 гр
Органічні кислоти 1.8 гр
Зола 0.5 гр
Гранат вітаміни
Вітамін B1 0.04 мг
Вітамін В2 0.01 мг
Вітамін В3 0.5 мг
Вітамін В6 0.5 мг
Вітамін В9 18.0 мкг
Вітамін C 4.0 мг
Вітамін PP 0.4 мг
Гранат макроелементи
Залізо 1.0 мг
Калій 150.0 мг
Кальцій 10.0 мг
Магній 2.0 мг
Натрій 2.0 мг

Гранат корисні властивості для організму людини

Чим корисний гранат? Гранати застосовуються при лікуванні дизентерії, виснаженні, недокрів’ї, атеросклерозі, ангіні, респіраторних захворюваннях, бронхіальній астмі, корості, сечокам’яній хворобі, діабеті та ін.

Далі наведені властивості граната і його застосування:

Найвідоміша властивість граната — боротьба з анемією (підвищує гемоглобін). При недокрів’ї вживайте розведений гранатовий сік по 0,5 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їжі протягом 2 місяців.

Червоний гранат виганяє глисти. Кора стиглого граната містить алкалоїди пельтерін, ізопельтерін і метілізопельтерін , які володіють сильною протиглистовою дією. Щоб позбутися глистів, настоюйте 40-50 г подрібненої кори в 400 г холодної води протягом 6 годин, а потім прокип’ятіть на повільному вогні, поки не випарується половина рідини. Остиглий відвар процідіть і випийте протягом години дрібними порціями. Через годину випийте проносне, а через 4-5 годин зробіть клізму.

Також гранат зупиняє діарею. Кора і плоди граната володіють в’язкою властивістю, тому їх використовують проти проносу, коліту та ентероколіту. Дорослим потрібно висушити, подрібнити кору і приймати по щіпці 3 рази на день після їжі, а дітям з цією метою можна давати свіжовіджатий сік, розведений наполовину водою. У разі інфекційної діареї, поліфеноли, що містяться в шкірці граната, ефективно зменшують зростання дизентерійної палички та інших збудників.

Кісточки граната, що містять грубу клітковину, корисні в невеликих кількостях для поліпшення перистальтики кишечника.

Ще одна корисна властивість граната — дезінфекція порожнини рота і горла. Водний відвар з шкірки граната або його сік застосовують для полоскання горла ( при ангіні та фарингіті ), порожнини рота ( при гінгівіті і стоматиті ). Дубильні речовини знімають біль, а органічні кислоти знищують інфекцію. При стоматиті: 20 г подрібненої шкірки заварити в 200 г води, кип’ятити 30 хв., процідити і долити до стакана.

Плоди граната — одні з небагатьох солодощів, які не тільки допустимі, але і корисні діабетикам. Для цього — пити кисло -солодкий сік ( 1 ст. л . соку + 1 ложка меду) 3 рази на день.

Чай з висушених перегородок заспокоює нервову систему, зменшує нервове збудження.

При клімактеричному синдромі необхідно їсти зерна граната разом з кісточками.

Червоний гранат також виводить радіацію. Сік граната дуже корисний всім, хто працює з радіоактивними ізотопами або живе в зоні підвищеної радіації.

Фрукт гранат також допомагає вилікувати шкіру. У вас жирна шкіра, вугри або гнійні висипання? Зробіть маску з злегка підсмаженою, товченої шкірки граната з вершковим або оливковою олією. Зберігайте її в холодильнику і наносьте на шкіру не частіше 2 разів на тиждень. А порошком з висушеної шкірки можна ефективно лікувати опіки, тріщини і подряпини.

Зернятка граната дуже м’яко знижують артеріальний тиск у гіпертоніків. А перетинки з плодів граната, висушені і додані в чай, допоможуть заспокоїти нервову систему, позбутися тривоги, налагодити нічний сон.

Гранат підвищує активність гормонів. У кісточках граната містяться масла, які відновлюють гормональний баланс в організмі. Тому не випльовуйте гранатове насіння — його потрібно з’їдати, особливо якщо болісно переносите місячні або у вас головні болі, клімакс.

При різних запальних захворюваннях (нирок, печінки, вух і очей, суглобів, гінекологічних органів) допомагає відвар кори граната. Приготуйте його так: 2 чайні ложки подрібненої кори залийте 1 склянкою гарячої води, прокип’ятіть на водяній бані 30 хвилин, процідіть, відіжміть і розведіть кип’яченою водою до початкового. Приймайте по 50 г 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі.

При безлічі корисних властивостей даного фрукта може принести гранат шкоду:

Так в гранатовій шкірці міститься близько 0,5 % особливо отруйних алкалоїдів, передозування якими сприяє підвищенню артеріального тиску, зниження зору, подразнення слизової шлунка, викликає запаморочення, судоми і слабкість. Тому відвари з шкірки граната потрібно вживати з особливою обережністю.

Свіжовичавлений гранатовий сік необхідно розбавляти водою з причини високого вмісту різних кислот, які не тільки псують зубну емаль, а й подразнюють шлунок. Тому такий сік протипоказаний людям з виразками або підвищеною кислотністю шлунка.

Також сік з граната не рекомендований особам, які страждають хронічними запорами, гемороєм або тріщинами в області заднього проходу. Його вживання може викликати запор і сприяти кровотечі під час дефекації.

Крім цього гранатовий сік не рекомендується вживати під час вагітності, а також людям, що страждають хронічними захворюваннями шлунково -кишкового тракту.

Як вибрати гранат

Ви виборі граната слід керуватися такими правилами: плоди повинні бути великі, блискучі і важкі для свого розміру. Вони не повинні мати пошкодження і бути коричневими на кінці. Щоб зберегти гранати, їх можна заморозити цілими в пакеті для заморозки. Свіжий гранатовий сік може зберігатися в холодильнику два- три дні.

Як почистити гранат

На питання як почистити гранат рекомендують наступний спосіб: акуратно зріжте верхівку і надріжте шкірку як би часточками. Опустіть гранат в миску з холодною водою на п’ять хвилин. Потім розламати плід на шматочки, тримаючи його під водою, так гранат НЕ БУДЕ бризкатися, а насіння впаде на дно. Шкурки спливуть, і ви їх можете з легкістю прибрати.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *