Характеристика родини Цибулеві

Ботаніка

Родина Цибулеві налічує близько 750 видів багаторічних трав’янисті рослин. В цій статті ми розглянемо загальні ознаки родини цибулевих.

Характеристика родини Цибулеві

Родина цибулеві – це багаторічні трав’янисті рослини, що відносяться до відділу квіткових рослин класу однодольних.

Листки цибулевих прості, сидячі, розташовані почергово. Можуть мати різноманітну форму: дудчасті (плоскі або з порожниною), лінійні, овальні, ланцетні. У деяких рослин цієї родини листки сидять на черешку, в інших – він відсутній.

Квітки цибулевих правильні, зібрані у верхівкові зонтики.

Квітка рослин із родини цибулевих одностатева, має простий віночок із білою, синьою або рожевою оцвітиною з шести вільних або зрощених пелюсток.

Тичинок – шість, одна маточка та три плодолистка, зав’язь – верхня.

Формула квітки цибулевих – О6Т6М1

Суцвіття цибулевих– головчаті багатоквіткові парасольки в перетинковій обгортці.

Після дозрівання утворюється плід – коробочка, яка розкривається по гніздам. У кожному відсіку коробочки перебувають від одного до декількох насінин. У парасольці зібрані безліч коробочок, тому цибульні утворюють багато насіння.

Розмноження рослин родини Цибулеві здійснюється, здебільшого, насінням. Насіння розноситься вітром або поширюється при поїданні його тваринами. Також цибулеві можуть розмножуватися цибулинами. Цибулини різних рослин різноманітні за зовнішнім виглядом. Одиночні цибулини округлі та соковиті, а зростаючі на загальному кореневище подовжені та вузькі.

Розповсюдження цибулевих – Північна півкуля (Середземномор’я, Передня та Середня Азія).

Представники родини Цибулеві

Найпоширеніші цибулеві — цибуля ріпчаста, часник,

Пряні овочеві культури –  цибуля городня, цибуля порей, цибуля слизун, часник зі складною цибулиною.

Дикі види – цибуля ведмежа — лісовий вид з широкими листковими пластинками (вид охороняється!), на заплавних луках трапляється цибуля гранчаста.

Господарське значення родини Цибулеві

Багато представників родини цибулевих є цінними овочевими та декоративними культурами.

Цибулю та часник люди вживають в їжу, а також використовують як прянощі, спеції та для лікування різних захворювань. Листя та цибулини багаті вітамінами та різними мінеральними речовинами. Відомо більше 1000 сортів найпоширенішою культури – лука городнього. Сорти за смаковими якостями поділяють на гострі, солодкі і напівсолодкі.

Цибулеві формують цибулини, бульбоцибулини, кореневища зі специфічним різким ароматом. Поява запаху обумовлена тим, що цибулеві рослини виділяють фітонциди – леткі олії, які здатні знищувати хвороботворних мікробів та інших паразитів. Така властивість цибулі та часнику широко використовується в медицині.

 

 

Оцініть статтю
Додати коментар