Характеристика родини Злакові

злакові

Родина Злакові налічує до 11 тис. видів трав’янистих рослин. В цій статті ми розглянемо загальні ознаки родини Злакові.

Характеристика родини Злакові

Родина Злакові – це одна з родин класу однодольних, що включає однорічні, а частіше багаторічні трави.

Коренева система злакових — мичкувата з додатковими коренями і кореневищами.

Стебла злаків прості, рідше розгалужені, тонкі, циліндричні, з вузлами і порожнистими міжвузлями.

Листки злакових — прості, сидячі, розміщені почергво, мають піхву, яка обгортає стебло, та листкову пластинку з паралельним жилкуванням.

Квітки злаків дрібні, зібрані у суцвіття: складний колос — у пшениці, жита, пирію; волоть — у рису, вівса, проса, чоловіче суцвіття у кукурудзи; початок — жіноче суцвіття у кукурудзи.

Суцвіття у злаків верхівкове, рідше пазушне, складене із колосків, зібраних у волоть, китицю, складний колос, султан або початок (демонстрування гербаріїв рослин).

Оцвітина редукована, складається з двох дрібних плівчастих лусок.

Квітки злакових двостатеві, рідше одностатеві, тичинок три, рідше дві-шість або багато, пиляки їх прикріплені до ниток спинкою.

Маточка складається з двох-трьох зрослих гагодолистів; тичинок — здебільшого три; зав’язь верхня.

Плід злаків — суха однонасінна зернівка.

Запилення злаків. Серед злаків більшість вітрозапильні (жито, кукурудза, пирій, тимофіївка), та є самозапильні (пшениця, рис, ячмінь).

Представники родини Злакові

Зернові культури: пшениця, жито, ячмінь, овес, просо, рис, кукурудза.

Технічні культури: бамбук, цукрова тростина, кукурудза.

Кормові рослини: стоколос, костриця, тимофіївка, райграс, суданська трава.

Як лікарські рослини використовують жито, кукурудзу, овес, пирій.

Господарське значення родини Злакові

Господарське значення злаків величезне; вони створюють основний харчовий фонд людства і відіграють вирішальну роль у житті травоїдних тварин.

Найголовніші харчові злаки такі: пшениця, рис, кукурудза, жито, ячмінь, сорго, просо, овес.

Численні дикорослі злаки, зокрема тимофіївка, стоколос безостий, грястиця збірна, сорго суданське, житняк, лисохвіст лучний, райграс — цінні кормові трави.

З їх зернівок виготовляють хлібні та макаронні вироби, використовують на корм для худоби.

Із кукурудзи виготовляють олію.

Лучні трави (тимофіївка, тонконіг, житняк, костриця) є кормом для свійських тварин.

 Цукроносним злаком світового значення є цукрова тростина, яку вирощують у багатьох тропічних країнах.

Важливими технічними злаками є різні види бамбуку, очерет та інші.

Злісними бур’янами на орних землях є такі злаки, як пирій повзучий, вівсюг, куряче просо та ін. {демонстрування гербаріїв рослин).

Коментарі:
  1. 8 месяцев ago

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *