Характерні ознаки родини Бобові

Ботаніка

Родина Бобові налічує понад 12 тис. видів  трав’янистих рослин, кущів та дерев. Бобові поширені на всіх континентах планети в різних природних зонах – від приполярних островів до тропіків, від пустель до вологих лісів та боліт. В даній статті ми розглянемо основні морфологічні ознаки родини Бобові.

Характерні ознаки родини Бобові

Родина Бобові – одна з найбільших родин класу Дводольні. Назву визначив плід цих рослин – біб. Віночок квітки зовні нагадує метелика зі складеними крилами. Тому цю родину називають ще Метеликові.

Родина Бобові налічує: Родів – 450, видів – 12 000.

Листки родини Бобові бувають:

– пальчастоскладні (люпин),

– трійчастоскладні (квасоля, соя, конюшина),

– парнопірчасто-складні (солодка, горох),

– непарнопірчастоскладні (біла акація).

При основі листків є добре розвинені прилистки у вигляді зелених листочків (горох), колючок (біла акація).

Формула квітки рослин родини Бобові – Ч(5)П3(2)Т(9)1М1.

Оцвітина – подвійна.

Чашечка – складається з п’яти зрослих чашолистиків.

Віночок – складається із п’яти пелюсток, що відрізняються за формою та розмірам (верхня називається вітрило, дві вільні бічні – весла, дві частково зрослі нижні – човник).

Тичинок – 10.

Маточка – одна.

Квітки родини Бобові – неправильні, поодинокі або зібрані у головку (конюшина), китицю (горох), простий зонтик (лядвенець).

Плід родини Бобові – біб.

Запилення — комахами.

Представники родини Бобові

Зернобобові культури родини Бобові: горох, квасоля, сочевиця, соя, боби.

Кормові рослини родини Бобові: конюшина, еспарцет.

Олійні рослини родини Бобові: арахіс, соя.

Лікарські рослини родини Бобові: солодка, астрагал, буркун лікарський, софора японська, робінія звичайна.

Господарське значення рослин родини Бобові

Бобові відіграють величезну роль в природі і житті людини.

1. Завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, які здатні поглинати азот з повітря, бобові містять багато азоту й при відмиранні збагачують ним ґрунт.

2. Містять Нітроген  входить до  складу складних органічних речовин – білків, яких багато  в рослинах бобових і особливо в їхньому насінні. Білки, як поживні речовини, необхідні людині і тваринам. За вмістом поживних речовин бобові поступаються тільки  злакам.

3. Бобові цінні кормові,  олійні, технічні, лікарські культури.

4. Цінними кормовими та медоносними культурами є конюшина, люцерна, горошок, чина, кормові боби.

5. Завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, збагачують ґрунт сполуками Нітрогену. Після збирання врожаю бобових у ґрунті залишаються їхні підземні частини з високим вмістом нітрогенумісних сполук. Тому бобові застосовують у сівозмінах як попередники інших важливих культурних рослин: пшениці, овочевих культур тощо.

6. Препарати солодки застосовують для лікування хвороб органів дихання та в разі харчових отруєнь. Свою назву ця рослина дістала тому, що в її підземній частині міститься особлива речовина, що в 40 разів солодша за цукор.

7. Солодку використовують для виробництва цукерок, халви.

8.  Акацію висаджують біля доріг, у парках, лісосмугах, ярах для закріплення схилів. З її квіток виготовляють вишукані парфуми та отримують цілющий мед.

Оцініть статтю
Додати коментар