Характерні ознаки родини Бобові

родина бобові

Родина Бобові налічує понад 12 тис. видів  трав’янистих рослин, кущів та дерев. Бобові поширені на всіх континентах планети в різних природних зонах — від приполярних островів до тропіків, від пустель до вологих лісів та боліт. В даній статті ми розглянемо основні морфологічні ознаки родини Бобові.

Характерні ознаки родини Бобові

Родина Бобові — одна з найбільших родин класу Дводольні. Назву визначив плід цих рослин — біб. Віночок квітки зовні нагадує метелика зі складеними крилами. Тому цю родину називають ще Метеликові.

Родина Бобові налічує: Родів — 450, видів — 12 000.

Листки родини Бобові бувають:

— пальчастоскладні (люпин),

— трійчастоскладні (квасоля, соя, конюшина),

— парнопірчасто-складні (солодка, горох),

— непарнопірчастоскладні (біла акація).

При основі листків є добре розвинені прилистки у вигляді зелених листочків (горох), колючок (біла акація).

Формула квітки рослин родини Бобові — Ч(5)П3(2)Т(9)1М1.

Оцвітина — подвійна.

Чашечка — складається з п’яти зрослих чашолистиків.

Віночок — складається із п’яти пелюсток, що відрізняються за формою та розмірам (верхня називається вітрило, дві вільні бічні — весла, дві частково зрослі нижні — човник).

Тичинок — 10.

Маточка — одна.

Квітки родини Бобові — неправильні, поодинокі або зібрані у головку (конюшина), китицю (горох), простий зонтик (лядвенець).

Плід родини Бобові — біб.

Запилення — комахами.

Представники родини Бобові

Зернобобові культури родини Бобові: горох, квасоля, сочевиця, соя, боби.

Кормові рослини родини Бобові: конюшина, еспарцет.

Олійні рослини родини Бобові: арахіс, соя.

Лікарські рослини родини Бобові: солодка, астрагал, буркун лікарський, софора японська, робінія звичайна.

Господарське значення рослин родини Бобові

Бобові відіграють величезну роль в природі і житті людини.

1. Завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, які здатні поглинати азот з повітря, бобові містять багато азоту й при відмиранні збагачують ним ґрунт.

2. Містять Нітроген  входить до  складу складних органічних речовин – білків, яких багато  в рослинах бобових і особливо в їхньому насінні. Білки, як поживні речовини, необхідні людині і тваринам. За вмістом поживних речовин бобові поступаються тільки  злакам.

3. Бобові цінні кормові,  олійні, технічні, лікарські культури.

4. Цінними кормовими та медоносними культурами є конюшина, люцерна, горошок, чина, кормові боби.

5. Завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, збагачують ґрунт сполуками Нітрогену. Після збирання врожаю бобових у ґрунті залишаються їхні підземні частини з високим вмістом нітрогенумісних сполук. Тому бобові застосовують у сівозмінах як попередники інших важливих культурних рослин: пшениці, овочевих культур тощо.

6. Препарати солодки застосовують для лікування хвороб органів дихання та в разі харчових отруєнь. Свою назву ця рослина дістала тому, що в її підземній частині міститься особлива речовина, що в 40 разів солодша за цукор.

7. Солодку використовують для виробництва цукерок, халви.

8.  Акацію висаджують біля доріг, у парках, лісосмугах, ярах для закріплення схилів. З її квіток виготовляють вишукані парфуми та отримують цілющий мед.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *