Харчування при глаукомі

Дієтологія

Харчування при глаукомі має бути сбалансованим, потрібно знати які продукти можна вживати, а які потрібно виключити зі свого раціону.

Харчування при глаукомі

Тривалі перерви в прийомі їжі не рекомендуються. Слід їсти не рідше чотирьох разів на день, розподіляючи рівномірно прийом їжі протягом дня. Останній прийом їжі має бути не пізніше ніж за дві години до сну. З дієти необхідно виключити продукти і напої, що збуджують нервову систему: натуральну каву, міцний чай, копченості, смажене м’ясо, соління. Абсолютно протипоказано вживання спиртних напоїв. М’ясо можна вживати 3-4 рази на тиждень у вареному або запеченому вигляді.

Продукти для хворих глаукомою

  • Хліб пшеничний і житній
  • Супи вегетаріанські овочеві
  • Нежирні сорти яловичини, телятина, курка, кролик (у вареному вигляді).
  • Нежирні сорти риби: щука, короп, судак, тріска ( у вареному вигляді).
  • Різноманітні страви та гарніри з овочів.
  • Страви і гарніри, з круп, макаронів, локшини, вермішелі.
  • Солодкі страви, фрукти, ягоди у всіх видах.
  • Молоко, кефір, кисле молоко, сир.
  • Масло вершкове, рослинне.
  • Соуси на молоці, овочевому відварі, фруктові.

Надмірне вживання рідини підвищує внутрішньоочний тиск хворих глаукомою, тому їм слід обмежувати прийом рідини до 1,5 літра на добу. За один раз не рекомендується випивати більше однієї склянки.

Продукти протипоказані хворим глаукомою

  • міцний чай, міцна кава;
  • здобу;
  • прянощі;
  • концентровані м’ясні та рибні бульйони;
  • солоні і квашені продукти;
  • м’ясні субпродукти (нирки, печінка, легені);

Вітаміни при глаукомі

Для хворих глаукомою найбільш важливими є вітаміни A, E і C. Ці вітаміни здатні призупинити розвиток хвороби.

– Крім широковідомих цитрусових (лимон, апельсин), вітамін C містять також буряк, червоний перець, капуста, спаржа, шпинат, помідори і полуниця.

Вітамін A «ховається» в сирій моркві, картоплі і яблуках. Також його можна знайти в буряках, червоному перці, капусті, салаті, абрикосах, цитрусових і бананах.

– У маслах рослинного походження (оливкова, соняшникова) міститься вітамін E. Також його можна знайти в птиці, морській рибі, свіжій зелені і листових овочах.

Лісові ягоди (чорниця, лохина), а також червоний виноград рекомендовані хворим глаукомою.

Крім перерахованих вище вітамінів люди з глаукомою повинні приймати вітаміни групи B, які у великій кількості містяться в горіхах, м’ясі, рибі, молочних продуктах, пророслих злаках і пивних дріжджах.

Оцініть статтю
Додати коментар