Хімічний склад чорної смородини

Чорна смородина — багаторічний низький чагарник з сімейства камнеломкового.

Хімічний склад чорної смородини

Калорійність чорної смородини — 63 ккал.

в 100 гр. чорної смородини міститься:

Вода — 82 г
Білки — 1.4 г
Жири — 0.41 г
Вуглеводи — 13.4 г
Харчові волокна — 2 г
Зола — 0.86 г

Вітаміни:

Вітамін А (бета-каротин) — 9 мкг
Вітамін В1 (тіамін) — 0.05 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) — 0.05 мг
Ніацин (вітамін В3 або РР) — 0.3 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0.4 мг
Вітамін В6 (піридоксин) — 0.066 мг
Вітамін С (аскорбінова кислота) — 181 мг
Вітамін Е (токоферол) — 1 мг

Макроелементи:

Калій — 322 мг
Кальцій — 55 мг
Магній — 24 мг
Натрій — 2 мг
Фосфор — 59 мг

Мікроелементи:

Залізо — 1.54 мг
Марганець — 256 мкг
Мідь — 86 мкг
Цинк — 0.27 мг

Корисні властивості чорної смородини

Чорна смородина — «комора» вітамінів. Вона містить каротин, вітамін С, вітаміни групи В, D, E, K, PP, органічні кислоти, ефірні масла, антоціани, пектини, солі калію, магній, фосфор, залізо, марганець, сірку, срібло, свинець. Всього жменя ягід покриє добову потребу людини у вітаміні С, сприяє якнайшвидшому одужанню при простудних захворюваннях і послужить для профілактики гіповітамінозу.

Чорну смородину застосовують для профілактики і лікування цинги і в комплексі медичних заходів при низькому згортанні крові і кровотечах.

У народній медицині рекомендується прийом чорної смородини при анацидних гастритах, виразковій хворобі і інших шлунково-кишкових захворюваннях. Сухе листя ефективне проти збудника дизентерії, а також посилює дію антибіотиків. Гарячий настій з листя благотворно впливає на перебіг таких захворювань як ревматизм, подагра, сечокам’яна хвороба, цистит, атеросклероз, гіпертонія.

Листя чорної смородини входять до складу вітамінних зборів з брусницею, листям малини і плодами шипшини. Відвар з ягід і листя чорної смородини прикладають місцево на гнійні рани і виразки, розмочують їм мозолі і натоптиші. Ванни з відваром молодих пагонів і смородинового листя покращують обмінні процеси в шкірі, тонізують тіло і діють розслаблюче на центральну нервову систему.

Чорна смородина — відмінний косметичний засіб. Її використовують при виготовленні мила ручної роботи, плодовий сік втирають в нігтьову пластинку, а кашку з незрілих ягід накладають на пігментні плями і при акне.

Протипоказання

Не слід вживати чорну смородину при тромбофлебіті через високий вміст в ній вітаміну К і фенольних сполук, які здатні підвищити  здатність згортання крові.

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: Хімічний склад

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *