Хімічний склад ячменю

Хімічний склад ячменю

Калорійність ячменю — 354 ккал.

в 100 гр. ячменю міститься:

Вода — 9.44 г
Білки — 12.48 г
Жири — 2.3 г
Вуглеводи — 56.18 г
Харчові волокна — 17.3 г
Зола — 2.29 г

Вітаміни:

Вітамін А (бета-каротин) — 13 мкг
Вітамін В1 (тіамін) — 0.646 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) — 0.285 мг
Ніацин (вітамін В3 або РР) — 4.604 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0.282 мг
Вітамін В6 (піридоксин) — 0.318 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) — 19 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) — 0 мг
Вітамін Е (токоферол) — 0.57 мг
Вітамін К (филлохинон) — 2.2 мкг

Макроелементи:

Калій — 452 мг
Кальцій — 33 мг
Магній — 133 мг
Натрій — 12 мг
Фосфор — 264 мг

Мікроелементи:

Залізо — 3.6 мг
Марганець — 1.943 мг
Мідь — 498 мкг
Цинк — 2.77 мг
Селен — 37.7 мкг

Корисні властивості ячменю

У своєму складі ячмінь містить багато крохмалю і клітковини, білка і амінокислот, при цьому співвідношення вуглеводів і білків в зернах цього злаку навіть краще, ніж у пшениці.

В його зернах міститься каротин, вітаміни групи В, вітамін РР, D, E, кальцій, фосфор, кремнієва кислота, йод, калій, магній, залізо, марганець, цинк, нікель і бром. Такий багатий природний склад відбивається в корисних властивостях ячменю і його круп.

Страви з ячменю мають гарну засвоюваність. Велика кількість клітковини робить позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, виводить токсини і очищає кишечник. Каші з ячної і перлової круп показані людям з надмірною вагою, вони на довгий час дають відчуття ситості і добре засвоюються організмом.

Відвари з ячменю мають обволікаючу і пом’якшувальну дію, тому часто застосовуються в післяопераційний період після хірургічних втручань на органах шлунково-кишкового тракту і при захворюваннях дихальних шляхів. Спазмолітичні, протизапальні та загальнозміцнюючі властивості цього злаку широко використовуються в народній медицині. Ячмінні відвари застосовуються при лікуванні захворювань печінки, нирок, жовчовивідних і сечовивідних шляхів, при ожирінні, порушенні обміну речовин, цукровому діабеті і зниженні зору.

Протипоказання

При масі корисних якостей ячменю знайти недоліки у цього злаку дуже непросто, тому жорстких обмежень по його вживанню в їжу немає.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *