Хімічний склад яловичини

Хімічний склад яловичини цікавить прихильників здорового харчування

Хімічний склад яловичини

Калорійність яловичини — 192 ккал.

В 100 гр. яловичини міститься:

Вода — 67.13 г
Білки — 19.42 г
Жири — 12.73 г
Вуглеводи — 0 г
Зола — 1.71 г

Вітаміни:

Вітамін В1 (тіамін) — 0.049 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) — 0.154 мг
Ніацин (вітамін В3 або РР) — 4.818 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0.576 мг
Вітамін В6 (піридоксин) — 0.355 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) — 6 мкг
Вітамін В12 (ціанокобаламін) — 1.97 мкг
Холін (вітамін В4) — 67.4 мг
Вітамін К (филлохинон) — 1.1 мкг

Макроелементи:

Калій — 289 мг
Кальцій — 12 мг
Магній — 19 мг
Натрій — 68 мг
Фосфор — 175 мг

Мікроелементи:

Залізо — 1.99 мг
Марганець — 10 мкг
Мідь — 63 мкг
Цинк — 4.55 мг
Селен — 14.2 мкг

Корисні властивості яловичини

Яловичина містить повноцінні, добре засвоювані білки, що мають величезне значення в раціоні харчування людини. Найбільша кількість білка міститься в вирізці (сама м’яка частина туші). Також яловичина містить багато мікроелементів (магній, цинк, кальцій, калій, залізо, фосфор, натрій), які зміцнюють кістково-м’язовий апарат і вітаміни: групи А (корисний для органів зору), РР (входить до складу ферментів), С (зміцнює стінки кровоносних судин), В6 і В12 (бере активну участь в засвоєнні організмом заліза). У відварному вигляді яловичина сприяє відновленню після травм, інфекційних захворювань, опіків. Яловичина містить малу кількість жиру і вважається пісним м’ясом. Це якість робить його незамінним для бажаючих схуднути і діабетиків.

Протипоказання

Яловичину можна вживати в їжу індуїстів, що пов’язано з релігійними упередженнями. Яловичина містить холестерин, який, накопичуючись в організмі людини, може викликати серцево-судинні захворювання і захворювання кишечника. Також яловичина містить пуринові основи, які викликають накопичення в організмі сечової кислоти, це може провокувати появу сечокам’яної хвороби, подагри і остеохондрозу. Надмірне споживання яловичини може спровокувати зниження імунітету і підвищення сприйнятливості до багатьох захворювань. Літнім людям і дітям рекомендується вживати в їжу телятину (молоду яловичину), так як старе м’ясо для них жорсткувае і погано засвоюється.

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: Хімічний склад

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *