Хімічний склад зерна кукурудзи

Хімічний склад кукурудзи

У 100 г кукурудзи міститься:

Вода — 76 г
Білки — 3.2 г
Жири — 1.2 г
Вуглеводи — 16.3 г
Харчові волокна (клітковина) — 2.7 г
Зола — 0.6 г

Вітаміни:

Вітамін А (бета-каротин) — 1 мкг
Вітамін В1 (тіамін) — 0.2 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) — 0.06 мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) — 1.7 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0.76 мг
Вітамін В6 (піридоксин) — 0.055 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) — 46 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) — 6.8 мг
Вітамін Е (токоферол) — 0.07 мг
Вітамін К (филлохинон) — 0.3 мкг

Макроелементи:

Калій — 270 мг
Кальцій — 2 мг
Магній — 37 мг
Натрій — 15 мг
Фосфор — 89 мг

Мікроелементи:

Залізо — 0.52 мг
Марганець — 161 мкг
Мідь — 54 мкг
Селен — 0.6 мкг
Цинк — 0.45 мг
Калорійність кукурудзи — 86 ккал.

Корисні властивості кукурудзи

Вживання кукурудзи сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину в крові, також корисний цей злак при схудненні, так як, незважаючи на свою калорійність, він має властивість знижувати апетит. Сира, нерафінована олія кукурудзи рекомендується як допоміжний засіб для профілактики і лікування ожиріння, атеросклерозу і цукрового діабету.

Кукурудза має сечогінну і жовчогінну дію, корисна при набряках і підвищеному артеріальному тиску. У народній медицині кукурудзу використовують при цукровому діабеті і дискінезії желчновиводящіх шляхів.

В офіційній медицині використовують кукурудзяні рильця ( «кукурудзяні волоски») і одержувані з них препарати. Вчені встановили, що настій і рідкий екстракт кукурудзяних рилець підвищує секрецію жовчі і сприяє зменшенню її питомої ваги і в’язкості, завдяки чому їх застосовують при холециститі, гепатиті і жовчнокам’яній хворобі, а також у разі недостатнього жовчовиділення. За даними досліджень препарати з кукурудзяних рилець прискорюють згортання крові, завдяки чому ефективні при гіпотромбінемії, а також підсилюють діурез і підвищують число тромбоцитів.

Крім того кукурудзяні рильця мають жовчогінну, сечогінну і цукрознижуючу дію, тому що отриманий з них відвар або настій використовують при цукровому діабеті, гіпертонії, набряках, гепатиті, сечокам’яній хворобі, дискінезіях, простатиті, холангітах, хронічних холециститах, запальних захворюваннях сечостатевих шляхів, і як кровоспинний засіб.

Протипоказання

Кукурудза і приготовлені з неї страви протипоказані при схильності до тромбозів, тромбофлебіті і підвищеному згортанні крові. Також протипоказано вживання страв з цільних кукурудзяних зерен і кукурудзяної муки грубого помелу в період загострення виразок шлунка і дванадцятипалої кишки.

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: Хімічний склад

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *