Молоко коров’яче: хімічний склад користь для людини

Молоко коров’яче — повноцінний і корисний напій, яке і зараз дають тим, хто працює на шкідливому виробництві. Всі знають, що воно багате кальцієм і тому необхідно для зміцнення зубів і кісток.

Хімічний склад молока змінюється протягом лактації, а також залежить від породи, віку, умов годівлі, утримання, кліматичних умов, індивідуальних особливостей корови, техніки доїння і т. д.

Калорійність молока на 1 л становить 685 кКал. При цьому молоко на 88,35 % складається з води, на 3,2 % з білків, 3,25 % — жирів, 4,9 % — лактози і на 0,8 % з золи.

У таблицях наведені середні показники вмісту вітамінів і мінералів на 100 см3 молока.

Молоко вітаміни вміст
Вітамін A 0,03 мг

Вітамін В5 0,3 мкг / л

Вітамін D 0,05 мг

Вітамін B6 0,05 мг

Бета -каротин 0,02 мг

Вітамін В8 0,7 мкг/см3

Вітамін E 0,1 мг

Вітамін В9 0,1 мкг/см3

Вітамін B1 0,04 мг

Вітамін РР 0,3 мг

Вітамін В2 0,15 мг

Вітамін Н 5,0 мкг/см3

Вітамін В4 15 мг

Вітамін C 2 мг

Молоко  Макроелементи мг/100см3 
Кальцій 122

Цинк 400
Магній 13

Кремній 200
Натрій 50

Залізо 70
Калій 148

Алюміній 30
Фосфор 92

Бор 18
Хлор 110

Олово , Бром 15
мідь 12
Марганець 6
молібден 5

Жир молока засвоюється організмом людини на 96-97 %. До його складу входить більше 20 жирних кислот, в тому числі і незамінні. Вуглеводи в молоці представлені молочним цукром — лактозою, яка добре засвоюється організмом, надає молоку солодкуватий смак.

Яке молоко краще — домашнє, стерилізоване чи пастеризоване?

Домашнє молоко, поза всяких сумнівів  є найкориснішим, от тільки ви повинні бути впевнені в стані здоров’я тварини . Багато хто, купуючи домашнє молоко кип’ятять його, оскільки впевнені, що так позбудуться небезпечних мікроорганізмів. Однак при кип’ятінні склад молока значно змінюється, а щоб зменшити втрату вітамінів необхідно кип’ятити його без доступу повітря. Наприклад, вміст вітамінів «А» і « С» зменшується майже в 2 рази. Втрачаються живильні речовини в межах 15-20 % внаслідок утворення опадів білка, жиру і солей кальцію на стінках посуду.

У процесі стерилізації молоко нагрівають до 135 ° С, а потім різко охолоджують. Під час цієї процедури гинуть всі бактерії, у тому числі і корисні для організму, але більша частина вітамінів залишається. Стерилізоване молоко не псується протягом півроку, а відкритий пакет можна зберігати в холодильнику 2-3 дні без шкоди для якості продукту.

Пастеризоване молоко вважається більш корисним. Під час пастеризації молоко нагрівають до 60-70 °, що дозволяє зберегти не тільки вітаміни, але і велику частину корисних мікроорганізмів і при цьому припинити процес скисання молока. Термін зберігання пастеризованого молока — 36 годин.

Медики не рекомендують пити молоко з жирністю більше 3,6 % — оскільки воно не тільки шкодить нашій фігурі, але і сприяє підвищенню рівня шкідливого холестерину в крові.

Користь молока для організму людини

Головна користь молока в тому, що цей продукт — чудовий постачальник кальцію і фосфору, без яких неможливо зберегти міцними кістки і зуби.

Але існує і безліч інших корисних властивостей молока, про які відомо менше :

1 . Молоко заспокоює нервову систему

Кальцій і фосфор беруть участь у побудові клітин головного мозку і сприяють злагодженій роботі нервової системи. Ще в древньому Сході його рекомендували пити вранці для усунення сонливості, зміцнення нервів та активної роботи мозку. Згідно Індійським Вед, молоко є найважливішим напоєм, вживаючи яке, людина стає більш розумною, починає краще розуміти навколишній світ і набуває правильне бачення добра і зла.

2 . Молоко покращує роботу шлунку

Молоко сприятливо впливає на слизову оболонку шлунка і є ефективним засобом при печії, так як воно знижує кислотність шлункового соку.

3 . Молоко покращує роботу серцево -судинної системи

Велика користь молока і для зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Як показують дослідження прийом навіть однієї склянки молока щодня, зміцнює серцеві функції і на 37 % запобігає ризику появи інфаркту та інсульту. Це пояснюється високим вмістом в молоці калію, необхідного для підтримки еластичності судин. Молоко також має властивість знижувати артеріальний тиск і тому корисно людям, страждаючим гіпертонією.

4 . Молоко нормалізує вагу

Багато приписують молоку властивість збільшувати масу тіла, а насправді, воно корисне при боротьбі із зайвими кілограмами. У Канаді в результаті 15 тижневого дослідження було встановлено, що люди, які сидять на дієті і вживають молоко, в середньому схудли на 4 кілограми більше , ніж ті, хто дотримувався аналогічної дієти, але не включав в свій раціон молочних продуктів. Як повідомляють автори експерименту «мозок, виявляючи брак кальцію, прагне компенсувати його, підвищуючи тягу до продуктів, які не передбачені програмою схуднення. У результаті чого і відбувається набір зайвої ваги».

Як приготувати домашнє пастеризоване молоко?

У домашніх умовах можна краще провести тривалу пастеризацію молока замість кип’ятіння, яка виконується без особливих труднощів. Вона проводиться через нагріту воду. Молоко, налийте в каструлю і перемішуйте чистою ложкою під час нагрівання. Каструля з молоком встановлена в іншій ємності більшої за обсягом з водою. Як тільки температура досягне до 63-65 ° С, нагрівання слід припинити. Закрити каструлю з молоком кришкою, накрити рушником і залишити на 20-30 хв. Після цього каструлю з молоком ставлять у холодну воду для охолодження.

Цікаві факти про молоко: Стакан теплого молока з медом — ефективний засіб від безсоння. Лікарі рекомендують молоко при туберкульозі, недокрів’ї, гастриті, отруєннях, хворобах нирок, печінки як дієтичний продукт і має лікувальні властивості.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *