Молюски в кулінарії

Молюски в кулінарії

Молюски, особливо двостулкові, наприклад, мідії та устриці улюблені страви багатьох людей. Досить поширені страви в які додають восьминогів, кальмарів, каракатиці та равлики.

У 2010 році у господарствах, що займаються аквакультурою, було вирощено 14,2 млн т молюсків, що становить 23,6% від всієї маси м’якунів, що були вжиті в їжу. Деякі країни регулюють імпорт молюсків та інших морепродуктів, переважно для мінімізації ризику отруєння токсинами, що накопичуються у цих організмах.

За обсягами вилову черевоногі молюски поступаються двостулковим. У їжу вживають таких морських черевоногих, як морські блюдечка, абалони, сурмачі (на Далекому Сході Росії здійснюється промисел, з них виготовляють консерви), літорини, морські зайці. З наземних м’якунів у деяких країнах споживають равликів з родів Achatina, Helix, слимаків. У деяких європейських країнах виноградних равликів розводять у спеціалізованих господарствах.

Обсяг вилову двостулкових молюсків на даний час поступається їх штучному розведенню у марикультурі. На спеціальних господарствах вирощують мідій та устриць, особливих успіхів такі господарства досягли в США, Японії, Франції, Іспанії, Італії. У Японії розвинена марикультура морської перлівниці з роду Pinctada. Для місцевого населення країн карибського басейну, включаючи Кубу, цінним промисловим молюском є велетенський стромбус (Lobatus gigas).

Головоногі молюски також є об’єктами промислу, у їжу використовується м’ясо каракатиць, кальмарів та восьминогів. Каракатиць та деяких восьминогів виловлюють для отримання чорнильної рідини, з якої виготовляють натуральні туш і чорнило

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: Біологія

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *