Надряд Пінгвіни

пінгвіни

Надряд Пінгвіни об’єднує 18 видів прибережних птахів, поширених у південній півкулі (і пов’язаних з холодними океанічними течіями. В цій статті розглянемо особливості будови пінгвінів.

Надряд Пінгвіни

Пінгвіни — це птахи, які від природи просто не здатні літати, проте напрочуд вдало пристосовані до активного плавання й пірнання у воді.

Пінгвіни є досить відособленою групою птахів, що має давнє походження. В даний час в ряді налічують 6 родів і 16 видів, утворюючих одну родину. Відомо 36 викопних видів. Найстародавніші залишки пінгвінів знайдені в Новій Зеландії.

Форма тіла пінгвінів обтічна, що ідеально для пересування у воді. Мускулатура і пристрій кісток дозволяє їм під водою працювати крилами майже як гвинтами. Гребні рухи виробляються потужними грудними м’язами, які кріпляться до розвиненого кіля грудини.

Тіло пінгвінів щільно вкрите лускоподібним оперенням. Пір’яний покрив пінгвінів дуже густий і щільний, він перешкоджає проникненню води до тіла. Збереженню тепла сприяють, також відкладення жиру у поверхневому шарі шкіри.

Махові та рульові пера в крилах недорозвинені. Літати не можуть. Під час линяння пера випадають внаслідок виштовхування їх новими.

Передні кінцівки пінгвінів перетворилися в ласти, у воді вони виконують функцію двигуна, ноги ж слугують кермом.

Пінгвіни живляться дрібною рибою, головоногими молюсками, ракоподібними.

Розмноження пінгвінів відбувається на суші переважно в колоніях. У насиджуванні беруть участь обидва батьки.

Особливості пристосування до життя у воді пінгвінів: — крила перетворилися на ласти; — задні кінцівки відсунуті далеко назад; — всі чотири пальці спрямовані вперед і з’єднані плавальною перетинкою; — грудина має невисокий кіль, тому птахи добре плавають і пірнають.

Поширення пінгвінів:  мешкають лише в Південній півкулі. Їх можна зустріти в Антарктиді, на південних краях Австралії, в Африці і в Південній Америці.

Представники Надряду Пінгвіни: пінгвін імпереторсткий, пінгвін королівський, пінгвін Аделі.

Найбільшим з сучасних представників є імператорський пінгвін (зріст — 110-120 см, вага до 46 кг), найдрібніші — представники виду Eudyptula minor — малий пінгвін (зріст 30—40 см, вага 1—2,5 кг).

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *