Персик: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

персик цікаві факти

Персик — назва виду плодових дерев і однойменних фруктів сімейства розоцвітих. Це одна з найважливіших плодових культур субтропіків і помірно теплих країн.

Плід персика має овальну або округлу форму, з характерною борозенкою на одній зі сторін. Залежно від сорту шкірка може бути як бархатистою, густо укрита ворсинками, так і голою, а її колір може бути жовто- зеленим, жовтим, жовто- червоним або червоним. М’якоть стиглого персика соковита і солодка на смак, жовтуватого кольору, також є плоди з білявою, жовто -червоної і навіть червоною м’якоттю, всередині якої знаходиться велика кісточка, покрита глибокими борозенками.

Існує два види персиків: опушені (звичайні) і гладкі ( нектарин).

Персик хімічний склад

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту .

Харчова цінність персику
Персик калорійність 40.1 кКал
Вуглеводи 9.5 гр
Жири 0.1 гр
Білки 0.9 гр
Вода 86.1 гр
Моно — і дисахариди 8.3 гр
Крохмаль 1.2 гр
Харчові волокна 2.1 гр
Органічні кислоти 0.7 гр
Зола 0.6 гр
Персик вітаміни
Вітамін А 0.5 мг
Вітамін B1 0.04 мг
Вітамін В2 0.08 мг
Вітамін В3 0.2 мг
Вітамін В6 0.06 мг
Вітамін В9 8.0 мкг
Вітамін C 10.0 мг
Вітамін Е 1.5 мг
Вітамін Н 0.4 мкг
Вітамін PP 0.7 мг
Персик Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.6 мг
Калій 363.0 мг
Кальцій 20.0 мг
Магній 16.0 мг
Натрій 30.0 мг
Сірка 6.0 мг
Фосфор 34.0 мг
Хлор 2.0 мг
Алюміній 650.0 мкг
Йод 2.0 мкг
Літій 3.0 мкг
Марганнец 140.0 мкг
Мідь 50.0 мкг
Нікель 4.0 мкг
Фтор 22.0 мкг
Хром 14.0 мкг
Цинк 100.0 мкг
Кремній 10.0 мг

Персик корисні властивості для організму людини

Персики рекомендуються хворим і виснаженим в якості поживного і загальнозміцнюючого засобу.

Персиковий сік є корисним дієтичним продуктом, особливо для хворих і дітей.

Олія з насіння персика рівноцінно мигдальному і дуже цінується в фармацевтиці. Воно служить розчинником деяких лікарських речовин, призначених для підшкірних та внутрішньом’язових ін’єкцій. Його вживають і для приготування рідких мазей.

При ревматизмі і головних болях приймають відвар або свіжий сік з листя персика.

Персик корисний при сечокам’яній хворобі як сечогінний засіб.

Плід персика посилює секреторну діяльність травних залоз, помогає перетравлювати жирну і важку їжу, а також володіє протиблювотну дію.

Корисний персик при захворюваннях шлунка з пониженою кислотністю і при запорах, для лікування потрібно випивати по 50 г персикового соку за 15-20 хвилин до їжі.

Відвар з персикових листків володіє прекрасною проносною дією. Випиваючи кілька склянок цього засобу щодня, можна позбутися від запорів і кишкових газів.

При запаленні сечового міхура у чоловіків відвар з листя персика полегшує болі.

У персиках міститься досить багато солей калію, тому їх необхідно їсти хворим з серцевими захворюваннями, при порушенні серцевого ритму.

Свіжі плоди персика стимулюють утворення гемоглобіну. А завдяки наявності легкозасвоюваного заліза персики застосовують при анемії.

Завдяки наявності комплексу вітамінів А, С і В плоди персика рекомендують при підвищеній схильності до простудних захворювань: вони допомагають організму пристосуватися до несприятливих умов зовнішнього середовища.

Позбутися від наривів і карбункулів допомагають персикові листя. Ретельно змішують до однорідної маси 8 свіжого листя, кілька тонких скибочок сирого неочищеного картоплі та 70 г гарячої кип’яченої води. Кладуть гарячу суміш на чисту щільну тканину і прикладають до нариву.

При лишах і псоріазі допомагають свіже персикове листя, розім’яті і змішані з солодким згущеним молоком або заварені в киплячій воді і настояні під кришкою.

При екземі роблять гарячі ванночки з відвару персикових листя.

Персик протипоказання

Так як персики містять досить велику кількість цукрів, то з цієї причини їх не рекомендують при захворюванні на цукровий діабет.

Також персики протипоказані у разі алергії, ожиріння і людям, з легкозбуджувоною нервовою системою ( персики і персиковий сік володіють збудливим дією).

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *