Рецептори шкіри

Організм контактує з навколишнім середовищем за допомогою рецепторів. Рецептори шкіри відрізняються за своєю будовою. Вони локалізуються на різній глибині шкіри і нерівномірно розподілені на її поверхні. Більш-за все рецепторів у шкірі пальців рук, долонь, підошов, губ і статевих органів.

Рецептори шкіри

Рецептори поділяються на два типи:

— зовнішні, або екстерорецептори, які локалізуються на поверхні тіла — в шкірі, слизових оболонках рота, носа, в органах зору, слуху та ін.;

— внутрішні, або інтерорецептори, які лежать в оболонках внутрішніх органів.

Як зовнішні, так і внутрішні рецептори є початковою ланкою центральної нервової системи, яка, отримавши сигнал, відповідним чином реагує на нього.

Шкірні рецептори являють собою нервові закінчення, які утворюють густі сітки під епідермісом.

Розрізняють чотири види шкірних відчуттів: тактильне (відчуття дотику, тиску), теплове, холодовий і болюче.

Орган дотику сприймає тактильні подразнення, що виникають в результаті дотику або тиску предметів на шкіру. Афферентная іннервація шкіри здійснюється нервовими волокнами, що йдуть від чутливих нейронів спинномозкових гангліїв. Дендрити чутливих нейронів формують відчутні рецептори, які знаходяться в шкірі.

У шкірі, крім тактильних і температурних рецепторів, є також больові рецептори.

Больові подразнення (ноціцепція) сприймають вільні чутливі нервові закінчення, що пронизують товщу епідермісу. Нервові волокна поширюються між епітеліоцитами, при цьому втрачають мієлінових оболонку. Дотики, навіть найніжніші, в першу чергу сприймаються чутливими нервовими закінченнями, що обплітають коріння волосся.

В епідермісі є клітини Меркеля. Вони беруть участь у сприйнятті дотиків, оскільки тісно пов’язані з кінцевими розгалуженнями чутливих нервів. Крім того, клітини Меркеля синтезують специфічні для нервових клітин маркери (нейрофіламенти, нейрональні клітинні адгезійні молекули та ін.). На підставі присутності в цитоплазмі клітин нейропептидів вони відносяться до дифузної ендокринної системі.

Спеціальним рецептором тиску (барорецептори) є пластинчасті тільця Фатер-Пачіно. Вони лежать глибоко в підшкірному шарі в області пальців, зовнішніх статевих органів, стінки сечового міхура, капсулі внутрішніх органів та ін. Діаметр тільця досягає 1 мм. Для них характерна наявність багатошарової пластинчастої сполучнотканинної капсули (зовнішньої колби) і комплексу нейрогліальних клітин (внутрішньої колби). У центрі внутрішньої колби проходить кінцева гілочка чутливого нервового волокна.

Тільце Руффіні лежить в глибоких шарах шкіри, наприклад, підошви стопи. Діаметр – до 1 мм. Аферентне волокно утворює зразок кущика з неміелі-механізованих гілочок, які закінчуються сплощеним терміналів. Сполучнотканинна капсула добре виражена. Реагують на зсув шкіри і тиск.

При дії на органи дотику і тиску в механорецепторів шкіри енергія подразника трансформується в нервове збудження, яке по ланцюга нейронів передається від периферичної частини шкірного аналізатора в його коркову частина – в задню центральну звивину. У верхній частині її проектується чутливість шкіри ніг, у середній – рук і тулуба, а в нижній – шкіри голови.

Кількість тактильних рецепторів близько 500000, холодових — 250000, теплових — 30000. Найбільше тактильних рецепторів розташовується на кінчиках пальців, долонної поверхні кисті, підошві ніг, мовою, кайме нижньої губи.

Тактильні рецептори, або механорецептори, реагують і на температурні роздратування. Температурних рецепторів багато на обличчі, особливо на губах і століттях. Теплові рецептори розташовані глибше холодових, на периферії рогівки, і в кон’юнктиві очі їх немає.

Одночасне роздратування інших аналізаторів (зору, слуху, нюху, смаку)  значно знижує збудливість аналізатора шкіри. Навіть біль середньої сили може бути значно зменшена при одночасних подразненнях інших аналізаторів. Абсолютний поріг роздратування тактильних рецепторів неоднаковий в різних ділянках тіла, найменший — на язиці і носі. Збудливість тактильних рецепторів найбільша при частотах механічних зміщень, або коливань, 40 — 500 Гц.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *