Розповідь про бактерії

Повідомлення про бактерії на українській мові може бути використане учнями при підготовці до уроку. Інформація про бактерії може бути доповнена цікавими фактами.

Розповідь про бактерії корисні та шкідливі

Найменші живі організми — бактерії. Всі знають про їх шкоду, але вони можуть приносити і користь.

Що таке бактерії?

Бактерії — це одноклітинні організми мікроскопічних розмірів, один з різновидів мікробів. Їх можна знайти в кожному куточку нашої планети — і в Антарктиді, і в океані, і в космосі, і в гарячих джерелах, і в самих солоних водоймах.

Загальна вага бактерій в кожній людині досягає 2 кг! А їх розміри рідко перевищують 0,5 мкм.

Величезна кількість бактерій населяють організм тварин, виконуючи там різноманітні функції.

Як виглядають бактерії?

Вони можуть мати паличкоподібну, сферичну, спіральну і іншу форму. При цьому більшість з них безбарвні, лише рідкісні види пофарбовані в зелений і пурпурний вид. Причому впродовж мільярдів років вони змінюються тільки внутрішньо, а їх зовнішній вигляд залишається незмінним.

Хто відкрив бактерії?

Перший дослідник мікросвіту — голландський натураліст Антоні Ван Левенгук. Саме він придумав перший мікроскоп. По суті це була крихітна лінза діаметром з горошину, що давала збільшення в 200-300 разів. Користуватися нею було можна, тільки притискаючи до ока.

У 1683 році він виявив, а пізніше і описав «живих звірків», побачених за допомогою лінзи в краплі дощової води. Протягом наступних 50 років він займався дослідженням різних мікроорганізмів, описавши більше 200 їх видів. Завдяки Левенгуку, виникла нова наука — мікробіологія.

Загальна інформація про бактерії

Саме бактеріям наша планета зобов’язана зародженню багатоклітинних форм життя. Саме вони відіграють головну роль в підтримці кругообігу речовин на Землі. Покоління людей змінюються, відмирають рослини, накопичуються побутові відходи і віджилі оболонки різних істот — все це утилізується і за допомогою бактерій розкладається в процесі гниття.

Існують бактерії «погані і хороші».

«Погані» бактерії приводять до поширення величезної кількості хвороб, починаючи від чуми і холери до звичайного коклюшу і дизентерії. Потрапляють вони в наш організм повітряно-крапельним шляхом, разом з їжею, водою і через шкірні покриви. Бактерії можуть жити в наших органах, і поки наш імунітет з ними справляється, вони ніяк не проявляються. Вражає швидкість їх розмноження. Кожні 20 хвилин їх кількість подвоюється. Це означає, що один єдиний патогенний мікроб, за 12 годин породжує багатомільйонну армію таких же бактерій, які атакують організм.

Існує ще одна небезпека, яку несуть бактерії. Вони викликають отруєння людей, які споживають зіпсовані продукти — консерви, ковбасні вироби і т. д.

Великим проривом в боротьбі з хвороботворними бактеріями було відкриття в 1928 році пеніциліну — першого в світі антибіотика, який здатний пригнічувати ріст і розмноження бактерій. Так люди навчилися лікувати захворювання, які раніше приводили до смерті.

Але бактерії здатні адаптуватися до дії антибіотиків. Ця здатність бактерій до мутації, стала справжньою загрозою для здоров’я людей і призвела до появи невиліковних інфекцій.

Тепер поговоримо про «хороші» бактерії. Хороші бактерії живуть у роті, на шкірі, в шлунку і інших органах.
Велика частина з них надзвичайно корисна (допомагають переварюванню їжі, беруть участь в синтезі деяких вітамінів і навіть оберігає нас від своїх хвороботворних побратимів).
Цікаво, що бактерії чуйно реагують на смакові пристрасті людей.

У американців, які традиційно споживають висококалорійну їжу (фастфуди, гамбургери), бактерії здатні перетравлювати їжу з високим вмістом жирів. А у деяких японців кишкові бактерії адаптовані на перетравлення водоростей.

Роль бактерій в житті людини

Використовувати бактерії люди почали ще до їх відкриття. З давнини люди виготовляли вино, заквашували овочі, готували кефір, кисле молоко і кумис, сир і сири.
Значно пізніше, було встановлено, що у всіх цих процесах беруть участі бактерії.

Люди постійно розширюють їх сферу застосування — їх «навчили» боротися зі шкідниками рослин і збагачувати грунт азотом, силосування зелені корми і очищати стічні води, в яких вони буквально пожирають різні органічні залишки.

Зараз вчені планують створити світлочутливі бактерії і їх застосовувати для виробництва біологічної целюлози.

Сподіваємося, викладена інформація про бактерії допомогла Вам. А власну розповідь про бактерії Ви можете залишати через форму коментарів.

© dovidka.biz.ua 2017

Автор: Гнатюк У рубриці: Цікаві наукові факти

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *