Розповідь про гриб лисичка

гриби лисички Природознавство

Розповідь про гриб лисичка на українській мові допоможе підготуватися до уроку. Доповідь Ви можете доповнити цікавими фактами про гриби лисички.

Розповідь про гриб лисичку українською

Лисички – одні з найбільш відомих їстівних грибів. Вони відрізняються від інших грибів тим, що ростуть вони дуже повільно.

Цей вельми поширений гриб росте з початку літа до пізньої осені в змішаних, листяних і хвойних лісах, часом (особливо в липні) у величезних кількостях. Особливо часто зустрічається у мохах, в хвойних лісах.

Опис лисички

Лисички – це гриби яєчно-жовтого кольору, висотою до 12 см. Капелюшок і ніжка у лисички складають єдине ціле. Капелюшок гладкий, може бути неправильної форми, з хвилястими краями. Діаметр капелюшків до 10 см.

Відокремити шкірку від м’якоті непросто. Сама м’якоть м’ясиста, білувато-жовта, на смак кислувата, має запах сушених фруктів. Ніжка щільна, буває трохи світліше капелюшка, внизу вужча, ніж вгорі.

М’якоть товста, м’ясиста, ламка, з приємним грибним запахом, практично ніколи не буває червивою.

Застосування лисичок в кулінарії

Лисички можуть зберігатися досить довго, тому їх можна перевозити на великі відстані.

Лисички вживаються в приготованому і консервованому вигляді. Готувати їх можна різними способами – варити, смажити, солити, маринувати. Після варіння зникає кислуватий присмак. Найсмачнішими вони виходять, якщо посмажити їх з цибулею і сметаною.

Також лисички можна заморозити. А ось сушити їх не варто: гриби виходять жорсткими, як гума.

Гриби лисички лікувальні властивості

Лисички – дуже корисні гриби. У них багато вітамінів і мікроелементів. Цей гриб містить 8 незамінних амінокислот, вітаміни А, В1, РР, а також необхідні нашому організму мікроелементи, серед яких мідь і цинк.

Вони допомагають поліпшити зір, лікувати таке захворювання, як «куряча сліпота». Крім того, вони корисні при хворобах печінки, ожирінні.

Лисички містять речовину – хіноманнозу, яка захищає гриб від черв’яків, а наш організм від гельмінтів. З неї роблять лікарські препарати. В Європі витяжкою з лисичок лікують гепатит С, туберкульоз та ожиріння. У народній медицині настій лисичок здавна застосовується при ангіні, фурункулах і наривах.

Крім цього, лисички – один з найбезпечніших грибів, він майже не накопичує радіонукліди.

Лисички – не тільки красиві і смачні, а ще й корисні гриби.

Оцініть статтю
Додати коментар