Розповідь про страуса ему

Повідомлення про страуса ему на українській мові може бути використане учнями при підготовці до уроку. Інформація про страуса ему може бути доповнена цікавими фактами.

Розповідь про страуса ему

Найбільший австралійський птах — страус Ему. Мешкають ему тільки на цьому континенті.

Опис і місце проживання страуса ему

Зовні ему дуже схожий на африканського страуса. Таке ж велике тулуб з густим коричнево-сірим оперенням, довга шия, маленька голова і високі потужні трипалі ноги. У висоту ему виростає до 1,8-1,9 метрів, при цьому важить 45-55 кг.
Крила у птахів недорозвинені — всього 25 см в довжину, тому не можуть підняти в повітря велике тіло.
Поширений ему майже по всій території материка, а також на острові Тасманія. Уникає лісів. Але австралійський ему часто навідується в поля поласувати зерновими і псує посіви. За це його не люблять місцеві фермери.

Спосіб життя страуса ему

Живуть вони невеликими групами по 7-10 особин. Розмовляють між собою гучними звуками, схожими на барабанний бій, «бум-бум» або рохкання. Вночі сплять дуже неспокійно, прокидаючись по 6-8 разів.

Ему довго не засиджується на одному місці, а кочує в пошуках їжі.

Що їсть страус ему? Харчуються птахи рослинами, насінням, комахами і дрібними ящірками. Можуть довго обходитися без води.

Природних ворогів у дорослого ему немає. Птах дуже добре бачить і чує, тому на відстані декількох сот метрів може визначити небезпеку, від якої тікає зі швидкістю 50 км/год, роблячи гігантські триметрові кроки. Якщо знадобиться, то ему може і відбитися своїми потужними ногами. Але за яйцями і пташенятами ему полюють собака дінго, яструби, орли.

Скільки живуть страуси ему? У дикій природі птиці доживають до 20 років.

Розмноження

Самка починає паруватися і нести яйця після 2-х років. Шлюбний період припадає на вересень, коли в Австралії починається весна. Самець готує зручне гніздо, в яке самка відкладає 10-15 яєць і після цього недбайлива матуся назавжди покидає сім’ю. Висиджує яйця і ревно дбає про пташенят ему-батько.

Насиджування триває 55-60 днів, і в цей час він майже не встає з гнізда, тільки зрідка розминає ноги, роблячи 3-хвилинні пробіжки. Такий суворий режим призводить до того, що самець худне на 15-18 кг.

Маленькі ему швидко ростуть. Вони знаходяться біля батька приблизно до року, а потім назавжди його залишають, утворюючи нові групи.

Цікаві факти про страуса ему

Зовні самці і самки нічим не відрізняються. Тільки за їхньою поведінкою досвідчений фахівець може визначити стать птиці.

Ему часто ковтає камені, скло, шматочки металу. Вчені вважають, що ці предмети допомагають перетравлюватися їжі в шлунку австралійського страуса.

Око ему більше, ніж його мозок.

Ему не любить піску і пилу. Купаються в воді і добре плавають.

Австралійський страус не ховає голову в пісок, а в разі небезпеки він просто тікає.

Найдивовижніша здатність ему — пристосовуватися до різних температур повітря. Вони спокійно переносять перепади від мінус 5 ° C до плюс 45 ° C.

Яйця ему темно зеленого або синього кольору. Важить одне яйце 700-900 грам, що приблизно дорівнює 10-ти курячим яйцям.

М’ясо та яйця ему дуже смачні.

Автор: Гнатюк У рубриці: Зоологія

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *