Розповідь про ягуара

Повідомлення про ягуара може бути використано при підготовці до уроку. Розповідь про ягуара для дітей може бути доповнена цікавими фактами.

Розповідь про ягуара

Ягуар — один з найбільших і найкрасивіших представників загону Хижих. Відноситься до групи так званих «великих кішок», в розмірах він поступається тільки тигру і леву, а зовні дуже схожий на леопарда. Але ягуар крупніше леопарда

Опис ягуара

Довжина тіла без хвоста 112-185 см, хвіст 45-75 см, маса досягає 36-113 кг, в основному 60-90 кг. Тіло його кремезне, лапи короткі і товсті, а щелепи масивні. Шкура ягуара розцвічена чорними плямами, розкиданими на жовтому фоні, але на відміну від леопарда плями ці розташовуються не рівномірно, а групуються в своєрідні кільця-розетки.

Де живе ягуар?

Ареал виду простягається від Мексики на південь до Парагваю і півночі Аргентини. Улюблене місце проживання ягуарів — густі дощові ліси. Крім того, ягуарів можна зустріти на болотах, в сухих заростях. Ці тварини ведуть одиночний спосіб життя. Ділянка, що належить одній особині досить велика. У самців ця територія до 100 квадратних метрів на кожну особину, у самок тільки — 25 квадратних метрів. На полювання виходить із заходом сонця, або рано вранці до сходу сонця.

Вони відмінно лазять по деревах і навіть можуть ловити в гілках здобич (наприклад, мавп).

Чим харчуються ягуари?

Основна їжа для цих кішок — копитні, падаль вони не їдять. Зазвичай вони вистежують велику здобич (оленів), але при нагоді не гребують і дрібними тваринами (птахами, мавпами, лінивцями, рибою). Завдяки сильним щелепам ягуари можуть нападати на черепах і крокодилів,  розгризаючи їх панцир і міцну шкіру. Перед зміями вони не відчувають страху, навпаки, не проти пообідати удавом або молодою анакондою. Іноді ягуари наближаються до людського житла, де полюють на худобу і домашніх собак. Свою здобич вони вистежують із засідки, сховавшись в кущах або траві. Проте для людини ці кішки не є небезпечними, достовірних випадків нападу на людей за всю історію відомо дуже мало.

Розмноження ягуарів

Певного сезону розмноження у цих кішок немає. Для пошуку партнера самки видають гучне гарчання, причому іноді навколо самки збирається відразу кілька претендентів. Не дивлячись на силу і міць, ягуари рідко влаштовують бійки один з одним, а вибір партнера цілком залежить від прекрасної «дами».

Вагітність триває 100-110 днів. У посліді буває до 4 кошенят, які проводять в лігві до 1,5 місяців. Молоді тварини полюють з матір’ю до 3 років. У цьому віці вони досконало осягають мистецтво полювання і стають статевозрілими, після чого обзаводяться власними спадкоємцями.

Скільки живе ягуар? Живуть ягуари до 20-25 років.

У природі у цих тварин мало ворогів. Небезпека в особі крокодилів і анаконд загрожує тільки молодим і недосвідченим особам. Ягуари відчувають неприязнь до пум, які полюють на здобич східного розміру.

Чисельність виду низька, тому ягуар внесений до Міжнародної Червоної книги.

Сподіваємося, викладена інформація про ягуара допомогла Вам. А свою розповідь про ягуара Ви можете залишати через форму коментарів.

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: Зоологія

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *