Розповідь про зебру

Повідомлення про зебру на українській мові може бути використане учнями при підготовці до уроку. Інформація про зебру може бути доповнена цікавими фактами.

Розповідь про зебру

Опис зебри

Зебра — це чорний в білу смужку кінь. Забарвлення зебри дуже схоже на морську тільняшку. У висоту вона виростає до 1,3 метрів, довжина тулуба — до 2,5 метрів.

Скільки важить зебра? Вага цієї конячки приблизно 350 кг.

Цікаво, що у всій Африці не зустріти двох однакових зебр. Забарвлення кожної неповторне, як відбитки пальців.

Де і як живе зебра?

Ці тварини живуть тільки в Африці. Вони розселилися по всьому континенту. Їх можна зустріти в горах, савані і пустелі.
Пустельних зебр залишилося дуже мало, тому вони занесені до Червоної книги.
Зебри живуть табунами по 6-10 особин. У кожній групі тільки один самець, всі інші — самки з дітьми.

Вони не мають постійного місця проживання. У пошуках нових пасовищ і води вони постійно переходять з місця на місце. На чолі табуна — найстарша самка, за нею йдуть інші зебри, хід замикає самець, який оберігає табун від небезпек.

Що їдять зебри? Харчуються вонитравою, молодою порослю чагарників, листям нижніх гілок дерев.

Зебри дуже люблять валятися в пилу. Так вони купаються і позбавляються від паразитів.

Смугасті конячки дружать з маленькою пташкою, яка називається бичачий дятел. Вона сідає на зебру і дзьобом вибирає з її шкури шкідливих комах.

Зебра спокійно пасеться в суспільстві інших тварин — буйволів, антилоп, газелей, жирафів і навіть страусів.

Скільки років живе зебра? У дикій природі зебра доживає до 30 років, в неволі — до 45.

Розмноження

У віці двох років молода самка вже може дати потомство. Зазвичай спаровуються зебри в сезон дощів. Вагітність самки триває рік, народжується найчастіше одне дитинча, дуже рідко — два.

Протягом півгодини новонароджений малюк встає на ніжки, а всього через годину може бігати за мамою. Харчується лоша молоком матері до року, хоча вже в двомісячному віці спокійно щипає травичку.

Природні вороги зебр

Хто нападає на зебру? Її головний ворог — африканський лев. Також на зебру нападають інші хижаки Африки — гепарди, леопарди, тигри, на водопої їй загрожує алігатор, малюки часто гинуть від гієн.

Природа, щоб захистити зебру, нагородила її відмінним зором і слухом. До того ж зебра дуже полохлива і обережна. Коли табун пасеться або відпочиває на водопої, одна-дві зебри чергують, уважно оглядаючись і прислухаючись. При найменшій тривозі вони дають сигнал і весь табун тікає. Зебра скаче зі швидкістю 65 км/год, вона петляє не гірше зайця, різко змінюючи напрямок і не даючи хижакові схопити себе.
Захищаючи лошат, дорослі зебри встають на диби, кусаються і брикатися.

Цікаві факти про зебр

  • африканська зебра вміє гавкати, як собака;
  • молоко зебри рожевого кольору;
  • на зебру ніколи не сідає смертельно небезпечна муха цеце;
  • зебру не виходить приручити, хоча вона і може жити в неволі в зоопарках.

Сподіваємося, викладена інформація про зебру допомогла Вам. А власну розповідь про зебру Ви можете залишати через форму коментарів.

© dovidka.biz.ua 2017

Автор: Гнатюк У рубриці: Зоологія

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *