Ряд Соколоподібні

соколоподібні

Розглянемо ознаки птахів ряду соколоподібних.

Ряд Соколоподібні

Особливості будови й життєдіяльності соколоподібних

Соколоподібні або денні хижі птахи — ряд птахів підкласу кілегрудих. Дрібні, середні або великі нагніздні птахи. Денні хижаки з добре розвиненим зором.

Більшість соколоподібних птахів середнього розміру: довжина тіла 30-60 см, маса від 200 г до 1,2 кг.

Дзьоб соколоподібних короткий і гачкоподібно загнутий , призначений для шматування здобичі.

Кігті соколоподібних міцні загнуті для хапання та утримання здобичі.

Соколоподібні — гніздові птахи. Гніздо будують один раз у кілька років. Самці у гніздовий період годують не лише пташенят, але й самку. Більшість соколоподібних — перелітні, многогами.

Пристосовані до хижацького способу життя. Мають здатність швидко літати, тривалий час ширяти в повітрі; гострий зір, що дає змогу бачити дрібну здобич з висоти. Добре розвинені м’язи грудей і кінцівок. Оперення жорстке і щільно прилягає до тіла.

Харчуються соколоподібні різними видами тварин (гризунами, птахами, рибою, комахами тощо). Перелітні, кочові або осілі птахи.

Значення соколоподібних

Регулюють кількість різних тварин у біоценозах (у тому числі зерноїдних гризунів), можуть завдавати незначної шкоди птахівництву. Ряд видів потребує охорони.

Представники соколоподібних

Соколоподібні поширені на усіх континентах, крім Антарктиди; відсутні на невеликих океанічних островах.

Відомо приблизно 290 видів цих птахів, у фауні України — 34 види.

Найбільші розміри серед соколоподібних фауни України має гриф чорний: його тіло завдовжки до 115 см, а розмах крил до 2,5 м.

В Україні поширені шуліка чорний та рудий. Шуліка чорний має майже однотонне, темно-коричневе забарвлення. Живиться дрібними тваринами або їхніми трупами. Гнізда влаштовує на деревах, переважно уздовж водойм. Шуліка рудий має коричнево-руде забарвлення, що й зумовило його назву.

Типовим представником орлів є беркут. Це великий птах з відносно довгими та вузькими крилами. Нагальне забарвлення беркута — темно-буре. Веде осілий чи кочовий спосіб життя. Утворим постійні пари, великі гнізда (до 3 м у діаметрі та до 2 м заввишки) влаштовує на деревах чи скелях. Полює беркут на здобич середніх чи великих розмірів: зайців, лисиць, великих птахів тощо. В Україні цей надзвичайно рідкісний птах ще зберігся у Карпатах, Закарпатті та західній частині Полісся.

Сапсан — дуже красивий і рідкісний представник соколів. Полює переважно в польоті, розвиваючи швидкість до 300 км/год. В Україні сапсан може гніздуватися у містах на високих будівлях (дзвіницях тощо). Вид потребує охорони.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *