Що таке ферменти?

Що таке ферменти, які їхні функції Ви дізнаєтесь з цієї статті.

 Що таке ферменти і хто їх відкрив?

Ферменти – це біологічні каталізатори, які відносяться до білкової природи та синтезуються в клітинах живих організмів. Ферменти координують і прискорюють біохімічні реакції, які регулюють обмін речовин.

Ферменти утворюються в клітинах живих організмів і здатні прискорювати в них перебіг хімічних реакцій. Ферменти містяться у різних рідинах організму – слині, шлунковому соку та соку підшлункової залози.

Термін «фермент» вперше  був запропонований у XVII столітті хіміком Ван – Гельмонтом . Його застосовували для опису механізмів травлення. Проте сам механізм цих явищ був тоді ще невідомий. В XIX столітті Луї Пастер, проводячи досліди та вивчаючи перетворення вуглеводів під дією дріжджів у етиловий спирт, дійшов до такого висновку – процес бродіння каталізується певною «життєвою силою», яка знаходиться у дріжджових клітинах. Він мав на увазі ферменти. А саму білкову природу ферментів  довів Джеймс Самнер у 1926 році. Він отримав перші кристалічні  препарати ферменту уреази.

Властивості ферментів:

  1. Вони каталізують тільки енергетично можливі реакції;
  2. Прискорюють  пряму і зворотну реакцію, не зміщуюючи напрямку хімічної  рівноваги;
  3. Ферменти у ході реакції залишаються незмінними і до складу кінцевого продукту не входять;
  4. Вони мають високу специфічність дії, тобто здатні каталізувати перетворення однієї чи групи подібних молекул;
  5. Значно ефективніші за звичайні небіологічні каталізатори. Кожна ферментна молекула виконує від декількох тисяч до декількох мільйонів «операцій» за одну секунду та може прискорювати реакції у мільярди разів;
  6. Вони діють у м’яких умовах, таких як  –  фізіологічні значеннях рН, температура, нормальний атмосферний тиск;
  7. Ферменти є каталізаторами, активність яких може регулюватися , тобто збільшуватися або зменшуватися.

Які функції ферментів?

Функції ферментів полягають у наступному:

  • сприяють перетворенню одних речовин – субстратів на продукти,
  • виступають в ролі каталізаторів в усіх біохімічних реакціях,
  • скеровують та регулюють обмін речовин організму,
  • знижують енергію активації хімічних процесів в організмі.

Сподіваємося, що з цієї статті Ви дізналися, що таке ферменти.

Оцініть статтю
Додати коментар

  1. Miki

    Гарно дякую!

    Відповіcти