У яких продуктах міститься лактоза?

Лактоза – молочний цукор, що міститься в різних видах молока ( в тому числі і в козячому ). Лактоза розщеплюється ензимом лактаза . У міру старіння організм виробляє все менше ензиму . Це заважає повному засвоєнню молочного цукру. Нерозщеплена лактоза стимулює зростання бактерій, які в свою чергу викликають наступні симптоми: шлункові болі, спазми, діарею, здуття живота. Це і є симптоми непереносимості лактози.

У яких продуктах міститься лактоза?

Дуже велика кількість лактози міститься в:

сухому молоці ,
сухий сироватці ,
сухому цілісному молоці ,
сухому знежиреному молоці ,
сироватці і продуктах з сироватки .

Ці продукти часто або практично завжди містять лактозу :

молоко і молочні продукти ,
ковбасні вироби в упаковці ( включаючи варений окіст) ,
супи в пакетиках ,
заправки для салатів ,
хлібобулочні вироби ,
горіхова паста ,
морозиво ,
панірувальні сухарі ,
торти і пироги ,
« Швидка їжа » ( гамбургери , чізбургери і пр. ) ,
шинка у формі ,
кетчуп , гірчиця , майонез ,
підсилювачі смаку ,
в’яжучий компонент для приготування соусів ,
« Підсолоджувачі » в упакованих готових продуктах ,
згущене молоко та «сухі вершки» для кави ,
бульйони ,
шоколадні батончики ,
солодощі ( тягучки і льодяники ) ,
шоколад (за винятком деяких сортів гіркого шоколаду) ,
какао -порошок ,
харчові добавки ( для регулювання маси тіла або культуристів ) ,
світлі соуси ,
пудинги і супи- пюре ,
пончики і омлети ,
картопляне пюре ,
сахарин в таблетках,
медикаменти для лікування і нормалізації діяльності шлунково -кишкового тракту ( Но- шпа, Біфідумбактерин, Лопедіум, Мотиліум, Гастал, Церукал, Енап, протизаплідні таблетки, ін.

Тому якщо Ви страждаєте повної непереносимістю лактози , уважно читайте склад всіх лікарських препаратів, так як це не повний список ліків, що містять лактозу.

У яких продуктах немає лактози?

НЕ МІСТЯТЬ лактозу наступні продукти:

Фрукти та овочі
Кава і чай
рослинна олія
Фруктові та овочеві соки
рис
вермішель
Дієтичні продукти , що не містять лактози
Соєве молоко і соєві напої
М’ясо і риба
сира птах
яйця
Будь-який вид цукру , крім молочного
Мед , повидло і рідкий сахарин
Картопля
бобові
Зерно
сиропи
Сіль і прянощі
горіхи
алкогольні напої

Люди, що не переносять лактозу, часто виявляють, що вони можуть з’їсти сир і йогурт без будь-яких проблем , це відбувається тому , що сир і йогурт містять набагато менше лактози, ніж цільне молоко.

Якщо в переліку інгредієнтів є лактоза, молочний цукор, сухе молоко, незбиране молоко, знежирене молоко, сироватка, продукти сироватки, то від цього продукту слід відмовитися.

Тепер ви бачите, лактозу можна зустріти в дуже багатьох продуктах, і зможете визначити які продукти можна вживати, а яких треба уникати.

Вміст лактози в продуктах харчування (г / в 100 г продукту ) :

Йогурт 1,5 %-вий ( 3,5 %-вий) – 4,1 ( 4,0 )
Йогурт фруктовий нежирний – 3,1 .
Йогуртове морозиво – 6,9 .
Какао – 4,6 .
Картопляне пюре – 4,0.
Каша манна – 6,3 .
Каша рисова на молоці – 18,0 .
Кефір – 6,0.
Кефір нежирний – 4,1 .
Ковбасні вироби – 1,0-4,0 .
Маргарин – 0,1 .
Масло вершкове – 0,6.
Молоко кисле – 5,3.
Молоко пастеризоване ( 3,5 %-ве ) – 4,8.
Молоко згущене 7,5 %-ве ( 10 %-ве ) – 9,2 ( 12,5 )
Молоко сухе – 51,5 .
Молоко незбиране ( 3,5 %-ве ) – 4,8.
Молоко незбиране сухе – 38,0 .
Молочні коктейлі – 5,4 .
Молочний шоколад – 9,5.
Морозиво – 6,7 .
Морозиво пломбір – 1,9 .
Морозиво фруктове – 5,1-6,9 .
Нуга – 25,0 .
Маслянка – 3,5 .
Маслянка суха – 44,2 .
Пончики – 4,5 .
Пудинг – 2,8-6,3 .
Вершки збиті 10 %-ві ( 30 %-ві ) – 4,8 ( 3,3 )
Вершки для кави – 3,8 .
Сметана ( 10 %-ва ) – 2,5.
Сироватка суха – 70,0 .
Сир гауда ( 45 %-вий) – 2,0 .
Сир камамбер ( 45 %-вий) – 0,1-1,8 .
Сир Маццарелла – 0,1-3,1 .
Сир пармезан – 0,05-3,2 .
Сир рокфор – 2,0 .
Сир 20 %-ний , ( 40 %-вий) – 2,7 ( 2,6 ) .
Сир знежирений – 3,2 .

Чим можна замінити молоко?

При непереносимості лактози варто приділити увагу молочним продуктам, що містять ферментовану лактозу, і не викликає хворобливих і вкрай неприємних симптомів після їжі :

непастеризований йогурт ;
молоко без лактози
тверді сири.

Какао , що міститься в шоколадному молоці , стимулює роботу лактази , і молоко значно легше засвоюється.

Пийте молоко під час їжі, поєднуючи його з продуктами із злакових.

Обмежте обсяг випитого за один раз молока до 100 мл .

Знежирене молоко не означає молоко без лактози. Це означає , що в молоці немає жиру, а зовсім не лактози.

Оцініть статтю
Додати коментар