У яких продуктах міститься вітамін В1?

Вітамін В1 або як його називають в народі «вітамін оптимізму».

Вітамін В1 — водорозчинна речовина, він не відкладається в організмі. Тому його запаси повинні заповнюватися щодня. У чому міститься (джерела) вітаміну В1 повинен знати кожен, хто дотримується здорового способу життя.

Вітамін В1 в яких продуктах міститься?

Джерелами вітаміну В1 можуть бути продукти, як рослинного, так і тваринного походження.

Рослинні продукти містять вітамін В1:

Проростки пшениці, насіння соняшнику, фісташки, арахіс, горох, рисові висівки, квасоля, сочевиця, крупи ( необроблений рис, гречка, вівсянка), хліб і продукти з борошна грубого помелу, бобові, волоські горіхи, морква, плоди шипшини, картопля, брюссельська капуста, брокколі, щавель, родзинки, слива, апельсин, чорнослив, лохина, смородина чорна, петрушка, шпинат, м’ята, конюшина, ромашка, кропива, суниця.

Вітамін В1 міститься в продуктах тваринного походження :

Свинина, яловичина, печінка, нирки, мозок, серце, риба, яєчний жовток, молоко.
Назва продуктів написано в порядку спадання за кількістю вітаміну В1 в ньому.
(дані середньостатистичні , зміст може відрізняться в залежності від грунту, де продукт (тварина) зростав)

Кількість вітаміну B1 в продуктах харчування (мкг/100 г)

Дріжджі пивні сухі 10000 — 17000
Дріжджі пекарські сушені 3000
Дріжджі свіжі 700
Крупа вівсяна 200
Крупа гречана 180
Крупа гречана прокаленная 320
арахіс 750
Крупа ячмінна 150
Крупа гречана сира 530
Крупи пшеничні ( 91 %) 450
яйця 150
сир 100
Сухі стручкові овочі 450
помідори 30
Лісові горіхи 450
птах 200
яловичина 70
баранина 360
Свинина 540
Картопля 55
Молоко свіже 55
Молоко в порошку 33
Капуска качай або кольорова , чорна смородина , слива 45
риба 40
яблука 35

Потреба у вітаміні В1

Потреба в тіаміні становить 1,7 — 2,2 мг на день, у разі підвищених навантажень,  норма збільшується до 2,5 — 3,5 мг на добу.

Зараз, в магазинах продаються в основному рафіновані продукти, які більш ретельно очищують, тому вітаміну В1 в нашому організмі як правило не вистачає. Особливо відчутні втрати відбуваються в момент приготування їжі. Під час бурхливого кипіння зазвичай втрачається до 20 % вітамінів. Щоб цього уникнути, продукти потрібно варити в каструлі із закритою кришкою на повільному вогні.

Знаючи, в яких продуктах міститься В1, ви зможете скласти збалансований раціон харчування, зміцнити імунітет і зберегти молодість шкіри і організму на довгі роки.

Автор: Гнатюк У рубриці: Дієтологія

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *