Умови зберігання фруктів

зберігання фруктів Продукти

Щоб фрукти максимально довго не псувалися, зберігали свіжість, привабливий вигляд і смакові якості необхідно знати умови зберігання свіжих фруктів . Розглянемо температурні умови, вологість повітря, термін зберігання найбільш популярних фруктів.

Умови зберігання фруктів

Температурний режим зберігання фруктів

В таблиці нижче вказано рекомендований температурний режим для різних типів фруктів для зберігання як у домашніх так і промислових умавах (без застосування газування):

НайменуванняТермін зберігання, дібТемпература, oСВологість повітря, %
Абрикос7-200..-190-95
Авокадо14-28+7..+1385-90
Ананас14-38+7..+1085-90
Апельсин (Всі види)60-120+6..+1085-90
Кавун14-21+1085-90
Банани стиглі2-7+1485-90
Банани ЗЕЛЕНІ20-60+1385-90
Виноград20-1200..-190-95
Грейпфрут28-90+10..+1458-90
Груша15-1200..-190-95
Диня14-30+3..+1085-90
Ківі30-900..+190-95
Кокос30-1800..+1,580-85
Лимон30-200+12..+1485-90
Манго14-25+1385-90
Мандарин14-30+5..+885-90
Персики14-300..-190-95
Слива14-280..+190-95
Черешня5-100..+290-95
Яблука30-200-1..+490-95

Умови зберігання яблук і груш

умови зберігання яблук, грушЄ кілька способів збереження яблук на зиму. Перш ніж укласти яблука на зберігання , протріть кожне з них ганчірочкою , змоченою гліцерином , або загорніть у папір . Добре зберігаються яблука , засипані в ящиках деревною тирсою або стружкою.

Дотримуйтесь таких умов зберігання яблук: не зберігайте їх разом з сильнопахнучими продуктами – цибулею , часником , картоплею , підтримуйте вологість повітря 85-90 % – якщо вона буде нижчою , плоди швидко зів’януть . Найкраще зберігати яблука при нульовій температурі.

Яблука зберігаються краще , якщо відразу після знімання їх охолодити до 9 або 4 ° С і помістити на постійне місце в сховищі.

У домашніх умовах яблука зберігають у погребі. Він повинен бути сухим , а температура в ньому – від 0 до 4°С. Ретельно відібрані яблука можна укласти в тонкі поліетиленові мішечки ємністю до 3 кг , мішечки зав’язати і підвісити .

Яблука краще тримати в дерев’яних ящиках ємністю 20-25 кг або в картонних коробках . Температура зберігання залежить від особливостей сорту. Більша частина сортів яблук добре зберігається при температурі, близькій до 0°С. Для сортів Пепін шафранний , Уелс , Північний синап переважніше температура +1°С. Для сортів Спартан , Богатир +2 … 3°С , а для Антонівки звичайної – +3 … 4°С. Краще зберігаються плоди середнього розміру , рівномірно забарвлені , без механічних пошкоджень , охолоджені відразу ж після збору.

Не слід також забувати , що навіть добре збережені плоди можуть моментально втратити свою красу , якщо їх неправильно «зняти з зберігання». Так що , перед тим як подавати яблука на стіл , потримайте їх якийсь час у приміщенні з температурою близько 10°С, а потім вже вносите в теплу кімнату .

Груші зберігають так само , як і яблука .

Умови зберігання кавунів і динь

кавун і диня умови зберіганняКавуни слід зберігати в закритому приміщенні в один ряд, хвостиками догори, так, щоб вони не стикалися . Температура зберігання плюсова , але не вище 5 ° С.

Дині слід зберігати в підвішеному стані або, як кавуни , в один ряд на полицях. Для зберігання слід відбирати недостиглі дині. Вони достигають у процесі зберігання .

Умови зберігання винограду

Лежкість винограду залежить від сорту. Ягоди десертних столових сортів зберігаються у промислових умовах з застосуванням газування протягом 6-7 місяців. До найбільш відомих та витривалих сортів винограду по лежкості відноситься “Молдова”, даний вид винограду має більш товстішу шкірочку, що забезпечує більшу витривалість у разі не дотримання температурного режиму.

Оптимальна температура зберігання винограду знаходиться у наступних межах -1,5 -0 °С і з вологістю середовища у межах 90-95%.

Тепер ви знаєте не тільки як зберігати овочі, а й умови зберігання фруктів, і зможете забезпечити ідеальне середовище для всіх фруктів і їх тривале зберігання.

Оцініть статтю
Додати коментар