Умови зберігання молока

молокоМолоко — це корисний продукт і для дорослих і для дітей, але при неправильному зберігання воно швидко псується. Тому так важливо знати умови і терміни зберігання молока.

Молоко умови зберігання

Молоко необхідно зберігати тільки в холодильнику в герметичній тарі — пляшці або банці з щільною кришкою. Свіже непастеризоване ( некип’яченое) молоко можна зберігати при температурі 8 ° С до 6 годин , а при 4 ° С — до доби.

Температура зберігання молока й кефіру +3 — +6 градусів. Сир і сметану краще зберігати при більш низьких температурах — від 0 до 4 градусів тепла.

Якщо ви купили, але ще не відкрили упаковку з молоком, то дотримуйтесь рекомендацій по зберіганню молока, які вказані на упаковці товару. Пам’ятайте, що вказаний термін придатності діє лише у випадку закритої заводської упаковки . Після того, як ви відкрили молоко, його можна зберігати 1-2 дні. При найменших сумнівах в якості молока не варто його вживати навіть при приготуванні страв.

Термін і температура зберігання молока

  • пастеризоване молоко: нагрівається до 70 градусів протягом 10 хвилин, що вбиває мікроорганізми, але не вбиває їх спори. Таке молоко зберігається при температурі +4 — +8 °С близько трьох діб , і трохи довше при температурі від 0 до +6 ° С.
  • стерилізоване молоко: його витримали при температурі в 100 градусів півгодини , воно може зберігатися в умовах упаковки до півроку навіть без холодильника, воно стерильне. Після відкриття воно зберігається в закритій тарі до 10 днів у холодильнику.
  • ультрапастеризоване молоко піддається високій температурі в особливій системі протягом декількох секунд і , не втративши своїх харчових якостей, розливається в стерильні упаковки. Зберігається воно аналогічно стерилізованому.

Умови зберігання молока згущеного

Згущене молоко потрібно зберігати при температурі від 0 до 10 ° С протягом 12 місяців. Відкрите згущене молоко можна зберігати не більше трьох тижнів при температурі від 0 до +8 ° С (але банка має бути закрита , щоб молоко не вбирало сторонніх запахів) .

Умови зберігання сухого молока

Сухе молоко в герметичній металевій тарі не псується близько восьми місяців, якщо зберігати його при температурі 1 — 10°С.

Умови зберігання грудного молока

Грудне молоко ви можете зберігати:

  • При кімнатній температурі (не вище 25 градусів) не більше чотирьох годин.
  • У сумці — холодильнику з холодоелементами — до 24 годин
  • У холодильнику при температурі 4 градуси або нижче — від трьох до п’яти днів
  • У однодверних холодильниках з морозильною камерою всередині — протягом двох тижнів .
  • У морозильнику (з окремими дверима ) — протягом трьох місяців.
  • У морозильнику з температурою -20 ° C і без автоматичного відтавання — до шести місяців.
  • Молоко , яке ви поставили з морозильника в холодильник , повинно зберігатися не більше доби.

Що робити щоб молоко довше зберігалося

  • Якщо у вас немає холодильника або він зламаний , а ви на дачі в теплу погоду купили молоко у сусідки , помістіть прокип’ячене молоко в скляну банку, і поставте її в таз з крижаною водою. Посудину накрийте тканиною або марлею в кілька шарів , а краї опустіть в холодну воду. У такому вигляді молоко буде зберігатися досить довго.
  • Щоб молоко довше не скисало , необхідно правильно мити ємність для нього: спочатку обмийте її в холодній воді, а вже потім мийте в теплій . Якщо ємність мити відразу в гарячій воді, молоко буде скисати швидше.
  • Молоко не любить денного світла , зберігайте його в темному місці, тоді воно буде свіжим довше.
  • Молоко і молочна продукція сильно вбирає сторонні запахи, тому їх необхідно зберігати окремо від неприємно або сильно пахнучих продуктів — м’яса , часнику , риби , і закривати банку кришкою.
  • Для молока більше підходять скляні або керамічні ємності.

Тепер ви знаєте які умови зберігання молока коров’ячого , згущеного , сухого , грудного . А знаючи терміни і правила зберігання молока ви зможете забезпечити його правильне зберігання і принесете користь своєму здоров’ю.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *