Умови зберігання овочів

Умови зберігання овочів Продукти

Умови та термін зберігання овочів потрібно знати , щоб вони максимально довго залишалися тривалий час придатними для вживання в їжу і не втрачали своїх смакових якостей.

Всі ми хочемо їсти овочі в свіжому вигляді , тому що це корисно для організму , але для цього потрібно знати умови зберігання овочів у домашніх умовах , як і де правильно зберігати овочі . При правильних умовах зберігання корисні речовини в них майже не втрачаються.

Де зберігати овочі

Більшість овочів містить від 75 % до 97 % води , і втрата хоча б 5 % води призводить до в’янення , овочі втрачають зовнішній вигляд і харчову цінність , виглядають зморшкуватими і в’ялими . А мікроби, що потрапляють на овочі , починають розмножуватися. Тому , щоб зберегти овочі на зиму , не варто класти їх усіх разом на балкон , в холодильник або в гараж. Перш , потрібно кожен овоч ретельно оглянути , і відібрати пошкоджені і пом’яті екземпляри.

Найкраще зберігати будь-які овочі в гаражі , на горищі , або в спеціальному погребі чи підвалі при температурі +3 – +10 ° C при вологості повітря 85-90% , однак не у всіх є таке приміщення . Можна також використовувати саморобні « погреби » , тобто – спеціально сконструйовані шафи та ящики , що імітують умови утримання овочів , схожі на умови льоху.

Умови зберігання свіжих овочів

НайменуванняТермін зберігання, дібТемпература, oСВологість повітря, %
Баклажани10-15+8..+1285-90
Брокколі10-14090-95
Кабачки7-14+5..+1090-95
Капуста білокачанна20-2100..+190-95
Капуста цвітна20-300..+190-95
Капуста червонокачанна90-1800..+190-95
Картопля90-200+4..+695-95
Цибуля ріпчаста30-180+0,5..+1,565-70
Цибуля зелена7-100..+195-100
Лук–порей20-900..+190-95
Морква30-240090-95
Огірки10-15+10..+1190-95
Патісони7-21+5..+1090-95
Перець солодкий12-20+8..+995-100
Петрушка10-25-0,5..-195-100
Помідори7-14+8..+1190-95
Редька7-21+1..+295-100
Салат (всі види)7-210..+295-100
Буряк30-210090-95
Селера, листова, стеблева10-25-0,5..-195-100
Цукіні14-21+7..+1090-95
Часник90-210+1..+265-70

Умови зберігання картоплі

картофельКартопля – найпопулярніший овоч , який завжди присутній в нашому повсякденному раціоні . Росте під землею , а значить і воліє зберігатися теж в темному місці. При неправильному зберіганні швидко псуватися. У теплому місці картопля починає проростати , а вологість у холодильнику зробить її запліснявілою і мокрою. Не можна зберігати картоплю і на світлі , інакше вона зеленіє, що буде показником утворення отруйного солонина.

Перш ніж збирати картоплю на зберігання, її необхідно добре просушити , потримавши кілька годин на відкритому повітрі. Картопля найкраще зберігається при 2 -3 С і вологості повітря 85-90%. Для створення таких умов добре підходить сухе , прохолодне , темне приміщення , наприклад , льох або підвал , які не промерзають взимку. Також можна в цих цілях використовувати балкон , до настання заморозків , але за умови , що він не обігрівається .

Картоплю можна зберігати в ящиках з невеликими отворами в стінках для доступу повітря. Ящики ставлять на підставки (15-20 см над підлогою ) і не присувають їх впритул до стіни.
При зберіганні картоплі в засіках її засипають шаром не більше 1 м. Верхній шар бульб , як правило , пітніє , що створює вогнища захворювань. Щоб уникнути цього , слід відразу ж після закладки укрити картоплю порожніми ящиками , рогожею , мішками або кошиками , набитими стружкою. Ці матеріали гігроскопічні і добре вбирають зайву вологу. Поверх картоплі можна покласти шар буряків.

Умови зберігання моркви

морковьШкіра моркви дуже тонка, тому зберегти моркву надовго, не допустивши проростання , загнивання або проморожування вкрай складно. Найсприятливіші умови зберігання моркви – постійна температура +1 ° C , вологість 90-95% , обмежений доступ повітря , помірна вентиляція.

Перш ніж прибрати моркву в сховище , її потрібно просушити , потримавши кілька годин на свіжому повітрі. Бадилля обрізати врівень з головкою , щоб вона не проростала. Морква добре витримує зберігання навалом в звичайних погребах , підвалах , які не промерзають взимку , в буртах або ямах.

Як зберігати моркву взимку

У поліетиленових мішках. Для зберігання використовують мішки будь-якої ємності . Мішок поміщають в сховище і тримають відкритим.

У ящиках. Ящики краще брати з щільними стінками і кришками. Ємність їх не повинна перевищувати 20 кг. Ящики зберігаються на балконі , але з настанням холодів їх необхідно вкрити чимось теплим . А при сильних морозах ящики краще занести в квартиру і поставити поряд з балконними дверима .

У піску . Морква укладають в пірамідки або буртики висотою до 1 м головками назовні , ряди пересипають свіжим , злегка зволоженим піском. У міру підсихання верхнього шару піску його зволожують , збризкуючи водою з боків і зверху. Шари піску повинні бути не менше 1 см ( нижній шар 2 см) , а коренеплоди не повинні торкатися один одного.

У 3- літровій банці . Якщо моркви не дуже багато , то її можна накласти в 3 – літрову банку , і зберігати в залежності від погоди на балконі , в квартирі біля балконних дверей або в холодильнику. При настанні морозів банку необхідно закрити кришкою.

У глиняному горщику. Глину розмішують до густини сметани і занурюють у неї коренеплоди на 2-3 хв. , Виймають їх і сушать. Навколо моркви утворюється чохол , що оберігає від в’янення і хвороб . Морква в глиняних чохлах укладають в ящики або корзини . У порівнянні з іншими способами зберігання цей дає найменшу кількість відходів.

У хвойних тирсі . Найкраще морква зберігається в тирсі вологістю 18-20%.

Зберегти моркву також допомагає крейдяний розчин , його можна купити в господарських магазинах. Після обробки крейдою моркву ретельно просушити на папері і прибрати на балкон або в холодильник.

Умови зберігання буряків

свеклаТемпература зберігання для буряка 2-3 ° C при вологості 80-85%. Товста шкірка буряків добре захищає від зайвого випаровування вологи. Ці овочі зберігають у нещільно закритому ящику або мішку в прохолодному темному місці: близько балкона , на балконі або в коридорі.

Зберігати буряк зручно в ящиках , пересипаючи шаром піску , торфу або тирси. Можна також зберігати в поліетиленових мішках , попередньо засипавши коренеплоди піском або тирсою.

Перед закладанням на зберігання коренеплоди злегка просушують на свіжому повітрі. Листя зрізають , але не впритул до голівки кореня , а , залишаючи черешки (приблизно близько 2-3 см завдовжки) центральну розетку дрібних листя , так зване серце , краще залишити цілком.

Буряк добре зберігається в підвалах , льохах , буртах або в будь-яких прохолодних приміщеннях .

Для економії місця буряк можна закласти в засіки або ящики з невеликими отворами для доступу повітря. Ящики встановлюють один на одного на підставках на висоті 15-20 см над підлогою і не присувають їх впритул до стіни , щоб не перешкоджати циркуляції повітря.

Умови зберігання капусти

капустаКапуста досить примхлива для зберігання в домашніх умовах. Їй показаний сільський льох з усіма зручностями. Успішно тримають капусту в спеціально виритих ровах , під снігом. Але в холодильнику качан швидко в’яне , а загорнутий в поліетиленовий пакет – загниває.

Кращі умови для зберігання свіжої капусти – температура від -1 до +1 ° C , відносна вологість повітря 90-98 %.

Восени , перед заморозками , качани виривають з корінням , видаляють верхнє зелене листя і підсушують протягом декількох днів , повісивши їх на протязі. Потім пов’язані за два качани підвішують до стелі в підвалі , погребі чи іншому прохолодному місці. Так вони добре зберігаються до весни . Можна зберігати качани також в прохолодному місці на решітках , полках. Взимку час від часу оглядайте капусту і відривайте загнили листя .

На півдні можна зберігати капусту в землі, закопавши капусту качанами вгору в канаву і засипавши тонким шаром землі ( 10 см). Коли настають холоди , потрібно підсипати землі (до 30 см).

Ще спосіб: з качана знімати не прилеглі зелене листя , до качан з шпагату прив’язують петлю. Качани змащують глиною , розведеною до густоти тіста для оладок , так , щоб не було видно листя , і вішають на вулиці для поступового просушування. Висохлі качани переносять в льох і підвішують .

Найкраще капуста в домашніх умовах зберігається в квашеному вигляді.

Як зберігати квашену капусту. Квашену капусту зберігають при температурі близько 0 ° і так , щоб вона була покрита розсолом. У капусті без розсолу руйнується вітамін С. Тому виймати її з розсолу потрібно безпосередньо перед їжею. Після цього залишилася капусту вирівнюють і кладуть вантаж . Квашена капуста не втрачає своїх властивостей і на морозі , але вживати її в їжу слід відразу ж після відтавання. Повторне заморожування квашеної капусти веде до повної втрати вітаміну С.

Умови зберігання цибулі та часнику

почему лук горькийЗберігання цибулі та часнику не вимагає особливої турботи . Класичний спосіб – сплести їх у коси і повісити на стіну в затишному темному сухому кутку , де температура більш-менш стабільна. Як не дивно , це може бути навіть закуток поруч з опалювальною батареєю. Цибуля зберігається місяцями без шкоди для якості. Підвищена сухість поблизу батареї заважає цибулинам проростати. Часник такого клімату не любить , він може всохнути .

Сплести в коси магазинну цибулю і часник не вдасться – хвостики короткі. Тому візьміть стару, тонку капронову панчоху і наповніть її цибулинами або головками часнику. Підвісьте на гвоздик, а низ зав’яжіть вільним вузлом або защемить білизняний прищіпкою , щоб зручно було діставати по одній цибулині .

Часник набагато вередливий, ніж цибуля . Тому доводиться зберігати його з хитрощами . Наприклад , умочують перед закладанням на зберігання кожну головку в розплавлений парафін , щоб утворилася суцільна оболонка . Вона буде перешкоджати усихання часникових зубків .

Ще один екзотичний спосіб зберігання часнику – очищені зубки покласти в соняшникову олію. Від цього маслу гірше не буде , навпаки , воно придбає апетитний присмак.

Також можна скласти неочищені головки часнику в скляну банку і пересипати сухим борошном , насипавши зверху шар не менше 2 см.

Якщо ви не вберегли цибулини і вони підмерзли , покладіть їх на 2-3 години в прохолодну воду , і вони відновлять свій вигляд і смак. Але для тривалого зберігання така цибуля вже не годиться.

Умови зберігання хріну

Хрін перед зберіганням потрібно ретельно перебрати , відкидаючи пошкоджені корені і зрізаючи бадилля. Потім коріння хрону закопують у вологий пісок , насипаний в дерев’яний або фанерний ящик . Зберігають хрін при температурі не вище 4 градусів тепла. При більш високій температурі зберігання хрін починає проростати.

Умови зберігання огірків

огурецДля збереження огірків у свіжому вигляді придумано чимало способів . Гарантований термін зберігання свіжих огірків – не більш 3 -х днів. Але якщо довгі парникові огірки з уцілілими плодоніжками поставити на зразок букета в посуд з водою хвостиками вниз і щодня міняти воду , то такий «букет » може зберегтися багато днів .

Також огірки ретельно миють кип’яченою водою , обтирають і обмазують яєчним білком , щоб утворилася непроникна для вологи плівка. На відміну від поліетиленової , ця плівка дозволяє плодам дихати , тому вони непогано зберігаються і без холодильника в прохолодному темному місці. Особливо якщо тримати їх підвішеними за плодоніжки.

Як зберігати солоні огірки. Під час зимового зберігання солоних огірків у бочці , діжці , відрі або банці на поверхні розсолу з’являється цвіль і плівчасті дріжджові грибки. Якщо плівку не зняти , огірки швидко размягчатся і придбають неприємний смак і запах. Хорошим засобом боротьби з цвіллю є гірчичний порошок , в якому міститься антисептичну речовину – алілове масло. Якщо поверхня розсолу посипати невеликою кількістю сухої гірчиці , то цвіль розвиватися не буде. Можна пов’язати в вузлик 30-40 г сухої гірчиці і помістити його між огірками. Огірки також не пліснявіють, а смак їх покращиться , якщо зверху покласти нарізаний стружками хрін.

Умови зберігання помідорів

помидорЗібрані восени помідори , збережуться в темному сухому місці , викладені в один шар плодоніжками догори. Зелені помідори , які не встигли визріти потрібно укласти в плоскі дерев’яні ящики і тримати на підлозі, де прохолодно і темно . Температура повинна бути плюсова . Вважається , що сусідство зелених помідорів з червоними прискорює почервоніння перших .

А ще такі помідори можна дотримати до нового року , відібравши найздоровіші зелені плоди і звернув кожен в папір і укласти в ящик , вистелений соломою або порваним на шматочки папером , плодоніжками догори. Зберігати в темряві при температурі +11-13 ° C , поки не почервоніють .

Умови зберігання зелені ( петрушки , кропу , цибулі )

Зелень довше буде свіжою в холодильнику в упаковці з тонкого харчового поліетилену. Якщо поліетиленовий мішок досить щільний , то не забудьте зробити в ньому кілька дірочок виделкою.

Зелень повинна бути сухою. Тому, купивши в магазині петрушку , кріп , салат , не мийте їх , а тільки переберіть , обтрусіть і просушіть на папері.

Зелену цибулю для зберігання слід очистити від цибулин. І тільки після цього упакувати в поліетиленові мішечки і покласти в холодильник.

Умови зберігання редьки ( редиски )

редисЯкщо у зібраного редису відразу ж обрізати коріння і бадилля , то зберігатися він буде всього 5-6 годин – швидко зів’яне і стане несмачним.

Але якщо полити редис ввечері і зняти з грядки вранці , обтрусивши від землі і обрізавши бадилля на відстані 2-3 см від коренеплоду , а корінці зовсім не обрізати , то він чудово збережеться протягом 3-5 днів.

Упакований у поліетиленові пакети і поміщений в овочевий відсік холодильника , редис залишиться міцним і не змінить свого смаку.

Знімаючи урожай в інший час доби , не забудьте заздалегідь , за 2-3 години до збору , полити рослини.

До нового року можна зберегти редис певних сортів (наприклад , Дунганскій , Червоний велетень ) . Урожай прибирають перед заморозками . У редису обрізують бадилля і корені, потім рядами укладають у ящики, перекладаючи кожен ряд вологим піском. Пісок час від часу треба зволожувати. Зберігати редис слід при 1-2 градусах тепла. Редис осінніх сортів дозрівання може зберігатися в поліетиленових мішках у холодильнику при температурі 0 градусів кілька місяців. Для цього коренеплоди без листя затарюють у поліетиленові пакети місткістю до 5 кг і зберігають відкритими в холодильнику до лютого наступного року. Якщо температура більш висока (плюс 6-8 градусів) , то редис із задовільною якістю в поліетиленовій упаковці може зберегтися до середини грудня. Цей овоч , що зберігається в холодильнику , містить більше вітаміну С, цукрів та інших поживних речовин , ніж редис , вирощений до січня в теплицях. Однак тривале зберігання часто призводить до того , що тканина коренеплодів стає грубою , губчатої будови , редис втрачає товарні якості .

Тривалий час редис можна зберігати в ящиках , перешаровуючи його помірно вологим піском. Вологість піску повинна бути такою , щоб при стисканні його в кулаці пісок залишався в грудці , а долоня не стала вологою . Перешарований піском редис зберігається краще , ніж в поліетиленовій упаковці. При оптимальній температурі зберігання 0 градусів редис в таких умовах може зберігатися до весни .

Умови зберігання гарбуза

тыкваГарбуз на відміну від більшості інших овочів, що не дуже любить низькі температури при зберіганні. Оптимальна температура для нього +5-8 С, але допустимі температурні межі зберігання гарбуза – від +1 до +14 С. Якщо ж у місці зберігання інших овочів низькі температури , гарбуз можна обкласти і накрити соломою.

Умови зберігання кабачків

Оптимальним режимом зберігання середніх молодих плодів звичайного кабачка є температура +4 … +6 ° С і відносна вологість повітря 85-90 % протягом 15-20 діб . У цих умовах плоди зберігають свої якості , харчову цінність і не пошкоджуються .

Кабачки довше зберігаються , якщо їх тримати в поліетиленовому пакеті з пробитими в ньому невеликими отворами на нижній полиці холодильника. Досить зрілі плоди ( але не перезрілі ) можна зберегти у свіжому вигляді до півроку. Слід тільки відібрати плоди без ушкоджень і з плодоніжкою . Зберігати їх краще в темному , прохолодному (але сухому ) місці , періодично перевіряючи цілісність кори.

Зрілі плоди кабачка цукіні зберігають у погребі на полицях або в кімнаті на підлозі під ліжком , на кухонній шафі , в коморі. У кімнатних умовах вони не пошкоджуються до лютого – березня. Після зберігання м’якоть набуває золотистий відтінок , зберігши аромат щойно зрізаного плода. Приготовлені протягом зими страви з таких плодів дуже смачні. Якщо розрізаний плід не вдалося використати повністю , решту кладуть у морозильну камеру холодильника.

При зберіганні в погребі , якщо на плоди цукіні не потрапляє конденсат , вони прекрасно зберігаються до нового врожаю. Така особливість ще більше підвищує цінність різновида кабачка цукіні.

Умови зберігання баклажанів

баклажанБаклажани темно -фіолетового кольору , чисті , пружні , без механічних пошкоджень і не уражені шкідниками укладають у сховище купою на підстилку з соломи плодоніжками донизу , накривають мішковиною і витримують 12 днів .

Потім знову сортують і відібрані хороші плоди загортають у папір , укладають на солом’яну підстилку завтовшки близько 20 см і накривають їх мішковиною в чотири шари . З настанням морозів купу накривають ковдрою або добре утеплюють свіжою, чистою соломою.

Термін зберігання залежить від сорту , ступеня зрілості , температури і вологості в сховищі. Найкраща температура зберігання баклажанів 6 – 7 С при відносній вологості повітря 85-90%.

При зберіганні невеликої кількості баклажанів їх загортають в газету і зберігають у ящиках. Можна також засипати плоди золою або товченим вугіллям.

Максимальний термін зберігання баклажанів – до 2х місяців.

Умови зберігання квасолі , гороху

белок в бобовыхВизрівші і добре просушені бобові зберігатися можуть довго , але проблема в тому , що личинки жуків заводяться ще до збирання врожаю. Щоб запобігти їх розмноження, в квасолю, яку поклали на зберігання , поміщають розрізані навпіл зубчики часнику або насіння кропу.

Можна залишити квасолю на морозі , наприклад , на балконі. Або помістити в гарячу духовку.

Кращий спосіб збереження врожаю бобових – герметично (тільки металевими кришками ) упакувати добре просушені зерна в банки з додаванням золи із сухих стулок квасолі. Розрахунок: 1 столова ложка золи на 0,5 – літрову банку зерен. Навіть якщо в зернах вже був жучок або його яйця , вони загинуть від золи і відсутності кисню. У такому вигляді зерно може зберігатися багато років.

Умови зберігання перцю (гіркого , стручкового )

красный сладкий перецНа зберігання закладають плоди, зібрані перед заморозками в суху погоду (вологі довго не зберігатися ) .

Зберігають перець в ящиках або поліетиленових мішечках з отворами по всьому периметру. Температура зберігання плодів повинна бути 0 – 2 ° С при відносній вологості 87-93 %. За таких умов плоди перцю можуть зберігатися не менше 40 днів.

Ще один спосіб – кущі , вирвані з корінням підвішувати на утеплених балконах , на верандах , у сараях вгору корінням . Тут варто нагадати , що плоди в технічній зрілості (розмір як у зрілого плоду , але забарвлення ще виконана не повністю) слід зберігати при температурі 10-12 ° С протягом 15-20 днів , а потім, у міру дозрівання плодів до біологічної зрілості температуру знижують до 0 – 2 ° С. Відносна вологість 87-93 %. Плоди , зібрані без механічних пошкоджень і здорові , можуть зберігатися 60-70 днів при заданій температурі і відносній вологості.

Перець також добре зберігати в сухих і прохолодних приміщеннях у підвішених зв’язках, або кошиках , де він поступово висихає. Такий перець може зберігатися дуже довго.

Тепер ви знаєте умови зберігання овочів , терміни і температуру , вологість необхідну для кожного їх виду , сподіваємося ці знання допоможуть вам зберегти ваші овочі довго і якісно.

Оцініть статтю
Додати коментар