Яка різниця між оливками та маслинами

Чим відрізняються маслини від оливок знає не кожна людина, адже в нашій країні це продукт не популярний.

Яка різниця між оливками та маслинами

Йдеться про плоди дерева оливи. Це дерево-довгожитель (близько 2000 — 2500 років), символ мудрості і безсмертя. Воно обдаровує людей найціннішою оливковою олією, яку виробляють з його плодів — оливок.

А ось питання про те, чим відрізняються оливки від маслин має сенс тільки в Україні і на території пострадянського простору. Справа в тому, що в усьому іншому світі назви «маслини» просто не існує. В Україні ж цим словом називають стиглі оливки, які, визріваючи, набувають чорний колір і йдуть на виробництво олії. Так що вся різниця тільки в ступені зрілості і кольорі цих плодів.

Процес виробництва

Жителі нашої країни можуть знайти в продажу тільки консервовані оливки. Для цієї мети використовують зелені, недостиглі плоди. Потрібно сказати, що в свіжому вигляді оливки не вживають в їжу, незалежно від їх кольору і зрілості. Вони мають специфічний гіркуватий смак, який робить їх непридатними для цієї мети, до того ж плоди тверді і жорсткі.

Зелені оливки збирають з дерев вручну, сортують за розміром плодів і поміщають у велику ємність в розчин каустичної соди, який видалить притаманну їм гіркоту. Після цього плоди переміщують в дуже місткі чани, встановлені нижче рівня землі. Їх заливають розсолом, рецепт якого у кожного виробника свій. За цим йдуть подальші етапи виробництва: вибивання кісточок, фарширування і розфасовка.

Консервовані оливки чорного кольору (або, як ми говоримо, маслини) виготовляються з тих же самих зелених плодів. Тільки до етапів виробництва додається ще окислення киснем, в результаті чого оливки набувають чорний колір і стають м’якими. Так що відмінність між маслинами і оливками в банках досягається спеціальною обробкою плодів. Інформацію про це виробник вказує на банці (глюконат заліза, Е 579).

Якість консервованих плодів визначається однаковим розміром оливок в одній банці і їх гладкою шкіркою. Для орієнтації в розмірі оливок використовується поняття калібру, яке вказує кількість свіжих плодів в 1 кг їх ваги. Наприклад, значення 200/300 говорить про те, що в кілограмі оливок їх налічується від 200 до 300 штук. Зрозуміло, що чим вищі значення калібру, тим дрібніше самі плоди, і навпаки.

Зрілі плоди чорного кольору збираються в спеціальні сітки, що розкладаються під деревами, куди вони самі обсипаються. Їх чекає віджимання і інші етапи виробництва оливкової олії. Для консервування їх не використовують.

Чим корисні маслини і оливки

Перський лікар Авіценна називав оливки ліками від усіх хвороб. Вони мають високу харчову цінність. Завдяки структурі плодів, вони прекрасно засвоюються організмом. Їх можна з’їдати навіть разом з кісточкою, вона також повністю перетравлюється нашою травною системою. Активні компоненти, що містяться в плодах, сприятливо впливають на всі системи організму.

До складу цих плодів входять практично всі вітаміни з групи В, фолієва кислота, вітаміни Е, К і мікроелементи: калій, магній, кальцій, натрій, цинк, залізо, селен, мідь, фосфор. Цей багатий склад доповнюється мононенасиченими жирними кислотами, яких тим більше, чим спеліше оливки, а максимальна кількість міститься в оливковій олії. В іншому різниця між оливками і маслинами невелика.

Зі змісту всіх цих надзвичайно цікавих речовин виходять цінні властивості, якими володіють оливки:

  • Мононенасичені жирні кислоти оздоровлюють судинну систему, виводячи з організму «поганий» холестерин і запобігаючи атеросклерозу судин і супутним захворюванням. Уповільнюють старіння організму.
  • Пектини, що входять до складу оливок, мають властивість нейтралізувати токсичні речовини, виводять з організму шлаки і солі важких металів. Їх рекомендують вживати людям, які проживають в екологічно несприятливих районах, які працюють на шкідливих виробництвах. Вони необхідні за святковим столом, де присутній алкоголь — для нейтралізації його токсичної дії на організм.
  • Завдяки вітамінам групи В мають зміцнюючий вплив на нервову систему.
  • Зміцнюють оболонку клітин тканин, прискорюють процеси регенерації в них.
  • Оздоровлюють органи травної системи, попереджають розвиток виразкових хвороб.
  • Вживання плодів оливи — хороша профілактика утворення каменів в жовчному міхурі і нирках.
  • Регулюють ліпідний і водно-сольовий обмін, що дає можливість включати їх в дієти для боротьби із зайвою вагою.
  • Природний антиоксидант, який запобігає розвитку злоякісних пухлин молочної залози у жінок.
  • Високий вміст кальцію заповнить його дефіцит в організмі і запобігає захворюванням кісткової системи.

На питання, що корисніше: оливки або маслини — відповісти важко. Вони практично рівноцінні, але в останніх, природно, вищий вміст масла, а значить, жирних кислот. Саме маслини можна було б рекомендувати вживати в їжу, але не ті, яким чорний колір дістався штучно, від глюконату заліза.

Шкоду вживання оливок може принести хворим на холецистит, це, мабуть, єдиний несприятливий вплив на здоров’я людини цих плодів.

Вживання оливок

Оригінальний смак цих плодів оцінять всі любителі смачно поїсти з користю для здоров’я. Оливки можна використовувати як самостійну страву. Вони продаються готовими до вживання і фаршировані анчоусами, каперсами, лимоном, перцем і ін. Нафаршировати їх можна і самостійно (курячим фаршем, шинкою, горіхами, креветками — простір фантазії і сполучення смаків). Така страва може стати прикрасою і найвишуканішого столу.

Оливки вносять унікальні нотки в салати, гарніри, закуски. Їх можна додавати в супи, в начинку для піци, до холодних рибних і м’ясних страв. Вони добре поєднуються з виноградними винами.

Вони відносяться до продуктів із середнім показником енергетичної цінності, але при вживанні їх в міру не варто побоюватися за збільшення у вазі. Оливки чудово і повністю засвоюються організмом, а вміст вуглеводів в них незначний.

Жителі Середземномор’я відносяться до оливи як до священного дерева. Багато легенд пов’язано з ним у цих народів. І це дійсно дуже цінний дар природи людині. Олива щедро пригощає людей своїми плодами для довгого і здорового життя.

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: лікувальні властивості

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *