Які продукти містять білок у великій кількості?

Багато хто замислюється, в яких продуктах міститься білок у великій кількості ? Відповідь досить проста . Білок входить до складу всіх продуктів , в одних його менше, в інших більше.

Людині необхідні білки тваринного походження ( м’ясо , риба , птиця , яйця тощо) і рослинні ( всі крупи , картопля) .
У харчуванні дорослої людини білки в середньому повинні складати 14% від добової норми калорій. У періоди хвороби , у стані стресу , при фізичних навантаженнях потреба в білках різко збільшується.

Продукти, що містять білок в дуже великій кількості ( більше 15 гр.) :

Сири, сир нежирний , м’ясо тварин і птахів (яловичина , м’ясо індички , курки) , більшість риб , морепродуктів , соя , горох , квасоля , горіхи та насіння.
Але м’ясо повинно бути нежирним , оскільки велика кількість жиру знижує цінність білка. Багато білків в горіхах і насінні соняшнику , але в них міститься багато жирів, тому тим людям, що прагнуть до схуднення ці продукти у великих кількостях небажані. Але щодня потрібно з’їдати трохи горіхів ( фундук , мигдаль , кеш’ю , арахіс , кедрові горіхи) або насіння ( гарбузове , соняшникове , конопляні ) і обов’язково сушених, а не смажених .

Продукти, що містять білок у великій кількості ( від 10 до 15 гр.) :

Сир жирний, свинина, м’ясо кролика, ковбаси варені, сосиски, яйця, крупа манна, гречана, вівсяна, пшоно, борошно пшеничне , макарони.

Найбільш цінним і чистим є яєчний білок , який засвоюється організмом практично повністю. А гречка є королевою серед круп за вмістом білків .

Продукти, що містять білок в помірній кількості (від 5 до 9,9 гр.) :

Хліб житній та пшеничний , крупа перлова , рис , зелений горошок , молоко , кефір , сметана , картопля .

Білки молока (свіжого і кислого ) теж дуже корисні і цінні — їх організм засвоює на 80-90 %.

Продукти, що містять білок в низькій кількості (від 0,4 до 1,9 гр. ) :

Всі інші овочі , фрукти , ягоди та гриби. Але з овочів і фруктів можна виділити спаржу , цукіні , пастернак , огірки , кабачки , картоплю , брюссельську капусту , авокадо , інжир та інші.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *