З чого роблять манку?

З чого роблять манку? Всі ми знаємо цю кашу з дитячого садочка, але про її походження знають не всі.

З чого роблять манку?

Виявляється, її виготовляють з пшениці певних сортів. Зерно січеться дуже дрібно, в результаті виходить крупа, діаметр частинок якої коливається в межах 0,5 мм.

Залежно від сорту хлібного злаку отримують манну крупу різних категорій.

  • Категорія «М» означає, що в процесі виробництва сировиною служили м’які сорти пшениці.
  • Категорія «Т» вказує на тверді сорти
  • Марка «МТ» позначає їх суміш.

Кожен різновид манки має специфічні властивості, враховуючи які можна приготувати смачні страви. Крупа з м’яких сортів зерна має білий колір і непрозору структуру. При варінні крупинки значно збільшуються в обсязі, готовий продукт виходить однорідним за консистенцією. Така крупа найбільш хороша в мусах, запіканках, випічці. Деякі саме з неї воліють варити кашу.

Манка категорії «Т» на вигляд напівпрозора і має жовтуватий відтінок. Каша з цієї крупи більш розсипчаста, але не так сильно збільшується в об’ємі, як приготовлена ​​з м’якого сорту. Таку манку слід додавати в вироби, які повинні тримати форму: галушки, пудинги, оладки.

Крупа марки «МТ» містить суміш обох сортів, але співвідношення їх 80/20 відсотків на користь м’якого.

Сорти манки не завжди взаємозамінні в приготуванні страв, тому при покупці відразу слід звертати увагу, з якого виду пшениці зроблена манна крупа.

Чим корисна манна крупа?

У порівнянні з іншими крупами манка досить бідна на вміст вітамінів (групи В, Е, PP) і мінеральних речовин (магній, фосфор, залізо, цинк, калій, сірка). Крім невеликого їх набору, і те, і інше входить до складу крупи в невеликих кількостях.

Зате вона містить вкрай мало клітковини (0,2%) і тому легко і повністю засвоюється. До того ж, вона є єдиною крупою, перетравлювання і засвоєння якої здійснюється в нижньому відділі кишечника. З цієї причини рідка манна каша рекомендується при хворобах шлунково-кишкового тракту, після хірургічних операцій, при сильному виснаженні організму.

Довгий час ця якість манної крупи розглядалося педіатрами як незаперечне достоїнство, і манна каша рекомендувалася для використання в раціоні дітей першого року життя. Зараз педіатри переглянули свої погляди на перший прикорм малюків, але про це трохи пізніше.

Інша цінна властивість — високий вміст крохмалю, через що страви з додаванням манної крупи дуже ситні. При невисокій калорійності їх можна рекомендувати як дієтичні для зниження маси тіла (звичайно, якщо приготувати відповідним чином), крім того, вони очищають травну систему від слизу і жиру.

Всі корисні речовини, що входять до складу манної крупи, зберігаються, якщо правильно її готувати. Теплова обробка не повинна бути тривалою, інакше нечисленні вітаміни і мінеральні речовини зруйнуються.

Шкода манки

Як вже говорилося раніше, в даний час педіатри не рекомендують використовувати манну кашу в харчуванні дітей до року або радять робити це вкрай рідко. Це пов’язано з багатьма причинами.

Що входить до складу манки фітин пов’язує солі кальцію і не дає їм засвоюватися організмом. В результаті регулярного вживання манної каші дитячий організм може почати відчувати брак кальцію, що призведе до кісткових патологій. З цієї ж причини не рекомендується зловживати манною крупою людям старше 45 років, особливо жінкам, так як в цьому випадку набагато зростає ризик остеопорозу.

Інший шкідливий чинник — високий вміст глютену (клейковини). Ця речовина здатна викликати сильні алергічні реакції, особливо у малюків. Згодом чутливість організму до глютену може пройти, тому не варто в ранньому віці так перевантажувати імунітет дитини.

Також до складу манної крупи входить велика кількість вуглеводів. Дитячому організму важко з ним впоратися, а зловживання манною кашею веде до швидкого набору ваги, який незабаром починає перевищувати показники вікових норм.

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: Дієтологія

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *