Київ — не лише про каштани та Золоті ворота. Це справжній рай для гастротуристів. Дізнайтеся 10 фактів, які розкривають смачну душу столиці, з адресами та історіями
Чи знали ви, що київський торт народився через помилку, а імператриця Єлизавета Петрівна замовляла цукати саме з Києва? Що на Подолі колись вирувало гастрономічне життя, а перший київський фастфуд існує з 1981 року? Київ — це не лише адміністративний і культурний центр, а й серце гастрономічних експериментів, локальних смаків і несподіваних історій. І якщо ви шукаєте нові маршрути для гастротуризму — вам точно сюди.
У цій статті Visit Ukraine зібрав 10 фактів, які розкривають гастрономічний Київ із неочікуваного ракурсу. А якщо хочете відчути його наживо — обов’язково бронюйте авторські тури, які проведуть вас смачними стежками серця столиці, а також надовго запам’ятаються ще й незвичайними подарунками від організаторів маршрутів.
- 1. Київський торт народився через помилку
- 2. Поділ — колиска київської кухні
- 3. Київ має свою «кавову вулицю»
- 4. Київські цукати — ласощі для імператорського столу
- 5. Котлета по-київськи — від французької кухні до гастросимволу столиці
- 6. Генеральське сало — делікатес для гурманів
- 7. Київський ринок — один із найстаріших в Європі
- 8. Борщ у Києві: більше ніж перша страва
- 9. Київська перепічка — перший фастфуд столиці
- 10. Галушки з Київщини: не лише полтавська страва
1. Київський торт народився через помилку
Знаменитий десерт зʼявився у 1956 році й існують різні версії історії про те, як насправді розробляли його рецепт. За однією з них, трапилось це… випадково: кондитери забули прибрати білкові коржі в холодильник, але замість зіпсованої маси отримали хрумкий делікатес, який став гастросимволом столиці.
2. Поділ — колиска київської кухні
Усі найстаріші корчми, шинк і торгові ряди були саме тут. І сьогодні Поділ із його автентичними двориками і давніми рецептами переживає нове гастрономічне відродження. Тут можна скуштувати настоянки на хріні та борщ із дичини в одному закладі, а за рогом — авторське морозиво з буряком.
- Відчуйте дух старого Подолу під час прогулянки «Твій особливий Поділ».
3. Київ має свою «кавову вулицю»
Вулиця Ярославів Вал — осередок локальних обсмажувальників кави, авторських кав’ярень і кавових десертів. Тут кожна чашка має свою історію. А жива легенда вулиці – заклад «Ярослава», що працює з 1946 року і де можна скуштувати легендарну булочку з корицею.
4. Київські цукати — ласощі для імператорського столу
Цукати — це не просто солодощі, а справжня гастрономічна легенда Києва. Перша згадка про них датується ще 14 століттям, а вже у 18 київське сухе варення було настільки відомим, що імператриця Єлизавета Петрівна замовила понад 60 пудів фруктів у цукрі спеціально з Києва. Кажуть, її посланці приїхали не лише за смаколиками, а й за місцевими рецептами. Сьогодні про цю солодку сторінку історії нагадує ще й мініскульптура сухого варення на Андріївському узвозі.
- Дізнайтесь більше гастрономічних секретів столиці під час прогулянки історичним серцем міста «Київ через віки».
5. Котлета по-київськи — від французької кухні до
гастросимволу столиці
Здається, що котлета по-київськи існувала завжди, але її історія почалась не в Києві. Страва з курячого філе з вершковим маслом всередині має французьке коріння. А у столиці її почали подавати у 1918 році в ресторані готелю «Континенталь» — тоді вона носила вишукану назву «котлета по-київськи де-воляй».
6. Генеральське сало — делікатес для гурманів
Це сало з прошарками ніжного м’яса, що нагадують генеральські лампаси. Його можна було купити на Бесарабці — відомому критому ринку столиці, на початку 20 століття. Це сало вважалося делікатесом і коштувало недешево, а сьогодні його можна
скуштувати у серці столиці.
- Спробуйте сало в шоколаді та інші делікатеси під час прогулянки «Від Софії до Михайлівського: Перлини Києва».
7. Київський ринок — один із найстаріших в Європі
Житній ринок на Подолі працює безперервно з 15 століття. Його реконструювали, перебудовували, але традиція купувати тут фермерські продукти збереглася досі. Тут можна знайти домашні сири, сало з карпатських сіл і навіть фермерські вина.
8. Борщ у Києві: більше ніж перша страва
У старокиївських родинах борщ був не просто стравою, а ритуалом. На святковому столі могли подавати одразу 4–5 видів борщу: з гускою, з лящами та часником, з пшоном і товченим салом. Це свідчило про достаток і гостинність господарів. До речі, спробувати сотні різних варіацій цієї традиційної української страви можна і сьогодні у різних закладах Києва.
9. Київська перепічка — перший фастфуд столиці
У 1981 році на вулиці Богдана Хмельницького відкрився кіоск, де продавали гарячі сосиски в тісті. Ця страва швидко стала популярною серед киян і гостей міста, ставши першим фастфудом сучасного типу в Києві. До речі, розташування, зовнішній вигляд, рецепт та довгі черги – це те, що збереглося у закладі й до сьогодні.
10. Галушки з Київщини: не лише полтавська страва
Хоча галушки асоціюються з Полтавщиною, на Київщині також існують свої варіанти цієї страви. Їх здавна готували з різними начинками та подавали зі сметаною або вершковим соусом. При цьому майже жодне святкування не обходилось без цієї
традиційної страви.
Гастрономічний Київ — це не лише про ресторани, а й про вулиці, історію, людей і смаки, що формувалися століттями. Якщо ви хочете відчути більше, ніж дає Google-карта — обирайте тематичні прогулянки з гідом. Вони допоможуть вам не лише
побачити Київ, а й скуштувати його на смак!