Хімічний склад крохмалю цікавить багатьох прихильників правильного харчування.
Хімічний склад крохмалю
Нижче наведено вміст харчових речовин на 100 г їстівної частини.
Білки – 0,1 гр
Вуглеводи – 78,2 гр
Харчові волокна – 1,4 гр
Вода – 20 гр
Моно- і дисахариди – 0,9 гр
Крохаль – 77,3 гр
Зола – 0,3 гр
Вітаміни
Вітамін PP (Ніаціновий еквівалент) – 0,0166 мг
Макроелементи
Кальцій – 40 мг
Натрій – 6 мг
Калій – 15 мг
Фосфор – 77 мг
Калорійність крохмалю
Енергетична цінність крохмалю – 313 кКал.
- Стакан 250 мл = 200 гр (626 ккал)
- Стакан 200 мл = 160 гр (500,8 кКал)
- Столова ложка ( “з верхом” крім рідких продуктів) = 30 гр (93,9 кКал)
- Чайна ложка ( “з верхом” крім рідких продуктів) = 9 гр (28,2 кКал)
Крохмаль: користь і шкода
Крохмаль – продукт двоякий. З одного боку його склад – джерело енергії. Саме завдяки великій кількості крохмалю в зернах і крупах хліб, випічка та різні каші настільки поживні. Крім того, крохмаль, що містить підвищену кількість амілози, грає роль своєрідного масажера для кишечника. Він розщеплюється гірше, ніж крохмаль з великим вмістом амілопектину, і тому, утворюючи клубок у кишечнику, має властивості стимуляції його роботи, поліпшення травлення і зменшення всмоктування холестерину.
Додаткові корисні властивості крохмалю – в травному тракті він сприяє відновленню організму після стрибка рівня цукру в крові у хворих на діабет.
З іншого боку, шкода крохмалю відома всім, хто стежить за своєю фігурою. У багатьох випадках саме він є причиною набору ваги, даруючи людині надмірну кількість калорій.
Тому як і у більшості продуктів, користь крохмалю в першу чергу цінна для міцного організму, активної людини, яка витрачає велику кількість калорій.