Хімічний склад яйця

Поради

Хімічний склад яйця курячого цікавить багатьох прихильників здорового харчування.

Хімічний склад яйця 

В 100 г курячого яйця міститься:

Калорійність курячого яйця –  143 ккал.

Вода – 76.15 г
Білки – 12.56 г
Жири – 9.51 г
Вуглеводи – 0.72 г
Харчові волокна (клітковина) – 2.5 г
Зола – 1.06 г

Вітаміни:

Вітамін А (ретинол) – 160 мкг
Вітамін В1 (тіамін) – 0.04 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.457 мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) – 0.075 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 1.533 мг
Вітамін В6 (піридоксин) – 0.17 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) – 47 мкг
Вітамін В12 (ціанокобаламін) – 0.89 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) – 0 мг
Вітамін Е (альфа-токоферол) – 1.05 мг
Вітамін Д (кальциферол) – 2 мкг
Вітамін К (филлохинон) – 0.3 мкг
Холін (вітамін В4) – 293.8 мг

Макроелементи:

Калій – 138 мг
Кальцій – 56 мг
Магній – 12 мг
Натрій – 142 мг
Фосфор – 198 мг

Мікроелементи:

Залізо – 1.75 мг
Марганець – 28 мкг
Мідь – 72 мкг
Селен – 30.7 мкг
Цинк – 1.29 мг
Фтор – 1.1 мкг

Корисні властивості курячих яєць

З’їдаючи куряче яйце, людина збагачує свій організм будівельним матеріалом для побудови клітин нових тканин – амінокислотами, а також необхідними вітамінами (А, Е, В, D, холін і біотин) і такими мінеральними речовинами як магній, кальцій, фосфор, залізо і цинк.

Продукт містить і поліненасичені жирні кислоти, які відіграють чималу роль в профілактиці серцево-судинних і нервових захворювань, каротин і селен, антиоксидантні властивості яких важливі для поліпшення стану шкіри, правильної роботи репродуктивної системи та попередження онкологічної патології.

Протипоказання і шкода

Куряче яйце включає до свого складу і насичені жири, в тому числі холестерин, тому при щоденному вживанні продукту його рівень в крові завжди буде високим. Поїдаючи недостатньо термічно оброблені курячі яйця, можна заразитися сальмонельозом – рекомендується не їсти їх сирими або недовареними, завжди мити теплою водою і обробляти шкаралупу оцтом.

У дітей на яйця часто виникають алергічні реакції – слід обмежувати їх кількість або повністю виключати з раціону маленької дитини.

Оцініть статтю
Додати коментар