Дуже багато людей люблять гриби, але збирати х не вміють і взагалі не розрізняють де їстівний а де отруйний гриб. В даній статті описано як не помилитися і розпізнати отруйний гриб?
Як визначити чи отруйні гриби?
Їстивні гриби, гриби які при правильному приготуванні не загрожують здоров’ю людини. Але слід знати, що такі гриби, як справжній опеньок осінній, підосичник дубовий і дубовик крапчастий, отруйні у сирому вигляді, але смачні та їстівні після теплової обробки.
До неїстівних відносять гриби, що мають гіркий, гострий присмак, а також жорсткі та тверді. Вони можуть бути і неотруйними.
А ось отруйні гриби – це гриби , які у сирому та приготованому вигляді викликають отруєння, що призводить до значних ускладнень у функціонуванні організму, проти яких часто сучасна медицина безсила. Отруйні і неотруйні гриби бувають дуже схожі і їх легко переплутати.
До отруєння, навіть дуже тяжкого, можуть призвести і їстівні гриби, якщо вони вживаються несвіжими. У тканинах несвіжих, лежалих плодових тіл грибів відбувається розклад білків, у результаті чого утворюються токсичні речовини. Подібний процес відбувається у несвіжому м’ясі та рибі. Отруєння може настати також при вживанні зіпсованих сушених та консервованих їстівних грибів, а також грибів, уражених та пошкоджених іншими грибами-паразитами та пліснявими. Іноді навіть не обов’язково з’їсти поганий гриб, просто досить потримати в руках бліду поганку, а потім цими ж руками збирати і їсти ягоди.
Характерні особливості отруйних та неїстівних грибів
Бліда поганка – смертельно отруйний гриб. Всі поганки мають тонку ніжку з “комірцем” і бульбоподібним потовщенням біля основи. Бліду поганку легко сплутати з печерицями, зеленками та сироїжками.
Несправжні опеньки – мають жовто-сіру, в центрі іржавого кольору, без лусочок, жовтувато-зеленуваті пластинки.
Жовчний гриб – має на ніжці темний сітчастий малюнок, низ шапки рожевий, м’якоть гірка.
Мухомор – існує в декількох видах:
– “червоний” – має червону шапку з білими плямами-лусочками, внизу ніжки -потовщення, у верхній частині кільце;
– “пантерний” – шапка зеленувата або сіро-бура з маленькими білими лусочками, ніжка біла з кільцем у верхній частині та потовщенням у нижній;
– “порфировий” – схожий на печерицю, але ніжка тонка, лусочок на шапці часто немає. Запах неприємний.
Правила збирання та обробки грибів
1. Збирайте в лісі лише ті гриби, в яких ви впевнені, що вони їстівні. Не збирайте гриби поряд з транспортними магістралями, залізничними коліями та промисловими об’єктами. Гриби вбирають у себе отрути як губка, при цьому навіть їстівні гриби можуть спричинити важкі кишково-шлункові розлади у дітей та дорослих.
2. Не кладіть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих та пластинчатих грибів.
3. Якщо ви початківець, не порівнюйте зібрані гриби із зображенням у різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
4. Ні в якому разі не куштуйте сирі гриби на смак!
5. Ретельно перевіряйте всі гриби, і особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні, забруднені – викидайте.
6. Гриби потрібно кип’ятити 7-10 хв. у воді, відвар злити. Бажано зробити це кілька разів. А вже потім смажити.
7. Гриби, які ви збираєтеся використати для соління, обов’язково треба вимочити або відварити. Вони містять молочний сік, гірка речовина якого уражає слизову оболонку шлунка. Суворо дотримуйтесь правил консервування, щоб запобігти дуже важкому захворюванню – ботулізму.
8. Гриби не можна їсти дітям, вагітним жінкам та літнім людям.
9. Навіть їстівні гриби часто містять мікродози отруйних речовин. При вживанні їх кілька разів поспіль такі гриби можуть викликати отруєння.
10.Не збирайте грибів, які мають потовщену внизу ніжку із залишками оболонки. Це перші ознаки отруйної блідої поганки.
11. Не збирайте старі, перестиглі, червиві, ослизлі гриби.
12. Ніколи не застосовуйте так звані «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням молока, цибулини або срібних ложок. Вони, окрім помилок, нічого не дають. Якщо вже трапилася біда, ви почуваєте себе погано або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких, перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте «швидку».
Тепер ви знаєте типові ознаки отруйних грибів.