Авокадо: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

Поради

Авокадо або « алігаторова груша » (від англ. Alligator pear ) – відноситься до вічнозелених плодових рослин, що досягає у висоту 20 метрів, з роду Персея сімейства Лаврові. Його батьківщина – країни Центральної і Південної Америки, зокрема Мексика, Перу, Чилі, Еквадор і Гватемала. В даний час існує більше 400 різновидів авокадо, вирощуваних в більшості тропічних та субтропічних куточках нашої планети. Однак сьогодні авокадо вирощується в промислових масштабах переважно в США ( Гаваї, Флорида, Каліфорнія), Аргентині, Бразилії, на Кубі, в ряді південно-африканських країн, а також в Австралії та Новій Зеландії.

Одне дерево дає близько 1200 плодів на рік. Особливість плодів авокадо в тому, що вони дозрівають, будучи знятими з дерева. Цією рідкісною властивістю, крім авокадо, володіють тільки банани.

Хімічний склад авокадо

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту.

Харчова цінність авокадо
Авокадо калорійність 28.2 кКал
Вуглеводи 6.0 гр
Жири 0.1 гр
Білки 1.2 гр
Вода 90.0 гр
Моно – і дисахариди 5.0 гр
Крохмаль 0.5 гр
Харчові волокна 0.5 гр
Органічні кислоти 0.1 гр
Зола 1.0 гр
Авокадо вітаміни
Вітамін А 0.02 мг
Вітамін B1 0.04 мг
Вітамін В2 0.05 мг
Вітамін В6 0.2 мг
Вітамін В9 18.5 мкг
Вітамін C 5.0 мг
Вітамін PP 0.6 мг
Авокадо Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.4 мг
Калій 238.0 мг
Кальцій 15.0 мг
Магній 9.0 мг
Натрій 20.0 мг
Сірка 15.0 мг
Фосфор 34.0 мг
Хлор 47.0 мг
Алюміній 815.0 мкг
Бор 100.0 мкг
Йод 2.0 мкг
Кобальт 1.0 мкг
Марганнец 210.0 мкг
Мідь 135.0 мкг
Молібден 10.0 мкг
Фтор 14.0 мкг
Цинк 290.0 мкг

Авокадо корисні властивості для організму людини

Плоди авокадо є одними з найбільш жировмісних фруктів, поступаючись пальмою першості лише кокосу, причому левова частка входять до їх складу жирів відносяться до корисних і легкозасвоюваних мононенасищенних жирним кислотам. Тому, незважаючи на високу калорійність, цей фрукт є корисним дієтичним продуктом.

Авокадо ефективний при гіпертонії, цукровому діабеті, катарах шлунка, диспепсії, при гастритах із зниженою кислотністю і при підвищеній кислотності шлункового соку. Дієтологи рекомендують авокадо при запорах, катаракті, авітамінозах, а також як загальнозміцнюючий засіб після перенесених інфекційних та інших захворювань.

Плоди авокадо корисні і сприяють зниженню рівня ” поганого” холестерину, корисні при атеросклерозі, недокрів’ї, гіпертонії, в цілому сприятливо впливаючи на роботу серцево -судинної системи.

Завдяки високому вмісту мононенасичених жирів, авокадо – цінний продукт для вегетаріанців і прихильників здорового харчування. М’якоть авокадо може замінювати тваринні продукти в салатах і бутербродах.

Вхідні до складу авокадо фітонутріени і фітохімікалії цілюще діють на організм. Ці речовини передають сигнали клітинам і збільшують кількість реактивного кисню в їх межах, приводячи до руйнування структури пухлини. Екстракт з різновидів фрукта – авокадо hass – зупиняє ріст або частково знищує мікроорганізми, що призводять до раку, не зачіпаючи здорові клітини.

Калій, у великих кількостях входить до складу авокадо, відповідає в організмі за генерацію та передачу нервових імпульсів, а також нормалізує водно -сольовий баланс і роботу м’язової системи.

При вживанні авокадо знижується дратівливість, підвищується працездатність, здатність до концентрації, проходить сонливість і втому, поліпшується самопочуття. Таке комплексне вплив пояснюється містяться в авокадо речовиною манногептулозой, яке знижує рівень глюкози в крові, одночасно сприяючи її кращому засвоєнню клітинами мозку.

Авокадо також має антиоксидантні властивості, захищаючи клітини від шкідливої дії вільних радикалів і перешкоджаючи процесам старіння організму.

Авокадо – шкода і протипоказання

Авокадо протипоказаний у разі індивідуальної непереносимості . Також необхідно мати на увазі що до складу кісточок авокадо входять токсичні речовини які можуть призвести до порушень роботи травної системи або викликати сильні алергічні реакції.

Оцініть статтю
Додати коментар