Птахи розмножуються, відкладаючи яйця. Розглянемо яка загальна будова пташиного яйця.
Будова яйця птахів
Яйця птахів утворюються в яєчнику і яйцепроводі птаха. Яєчник являє собою непарний орган, розташований в черевній порожнині ліворуч від хребта в області нирок. У яєчнику дорослої самиці міститься декілька сотень незрілих статевих клітин. На початок яйцекладу статеві клітини ростуть, накопичуючи поживні речовини і перетворюючись на жовтки. Періодично, не частіше, ніж раз на добу, зрілий жовток прориває тканину яєчника (фолікул) і потрапляє в яйцепровід. Цей процес називається овуляцією.
Пташине яйце складається з жовтка, білку, підшкаралупових оболонок, шкаралупи.
Яйцеклітина, вкрита тоненькою оболонкою, має великий запас поживних речовин і води, потрібних для розвитку зародка (жовток). Сам зародок має вигляд диска, розташованого на поверхні жовтка. Яйцеклітина оточена декількома яйцевими оболонка ми, що виконують захисні функції.
У відкладеному заплідненому яйці на оберненому догори боці жовтка є зародковий диск. Він має вигляд світлої плямочки й складається з клітин, що утворилися при діленні ядра заплідненого яйця та активної частини цитоплазми. До оболонки жовтка прикріплюються канатики, які складаються з густого білка. Тому він неначе підвішений на канатиках і перебуває всередині яйця. Нижча частина жовтка важча. У зв’язку із цим зародковий диск завжди обернений догори.
Розташований навколо жовтка товстий шар білка обмежений підшкаралуповою оболонкою, яка складається з двох шарів, що відходять один від одного в тупому кінці яйця й утворюють повітряну камеру. Білок захищає власне яйце (жовток) від механічних пошкоджень, різких поштовхів і служить основним джерелом води, необхідної зародку, що розвивається.
На тупому полюсі підшкаралупові оболонки розходяться й утворюють повітряну камеру із запасом повітря для зародка.
Яєчна шкаралупа складається з внутрішнього і зовнішнього шару. До складу шкаралупи входять вода, органічні речовини і приблизно 95 % неорганічних з”єднань; це переважно карбонат кальцію. Товщина шкаралупи неоднакова у різних видів птаха: у курячого яйця вона близько 0,3 мм, трохи товще на гострому кінці яйця і трохи тонше — на тупому. Уся поверхня шкаралупи має дрібні пори: в курячому яйці їх 6-8 тисяч, причому більше на тупому і менше на гострому кінці
яйця.
Шкаралупа захищає яйце від механічних пошкоджень. А пори у ній забезпечують процеси газообміну зародка, що розвивається. Ззовні шкаралупи розташована ще одна тоненька оболонка, яка перешкоджає проникненню хвороботворних мікроорганізмів.
Колір шкаралупи може бути різний. У птахів, що відкладають яйця у відкритих гніздах або на ґрунті, забарвлення яєць часто збігається з тлом навколишнього середовища, що робить їх малопомітними.
Форма яєць свійських птиць овальна: довжина яйця приблизно у півтора рази більше ширини.
Тепер вам відома будова яйця птаха.