Буряк – рід одно-, дво- і багаторічних трав’янистих рослин родини Амарантові. Найвідоміші сорти буряка: буряк звичайний, цукровий буряк і кормовий буряк.
Корисні властивості буряка, його особлива харчова цінність пов’язана з двома моментами. По-перше, це унікальний набір елементів, який більше не зустрічається, і, по-друге, червоний буряк містить велику кількість речовин, що не схильні до руйнування при температурній кулінарній обробці.
Хімічний склад буряка
У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту .
Харчова цінність буряка
Буряк калорійність 39.9 кКал
Вуглеводи 8.8 гр
Жири 0.1 гр
Білки 1.5 гр
Вода 86.0 гр
Моно – і дисахариди 8.7 гр
Крохмаль 0.1 гр
Харчові волокна 2.5 гр
Органічні кислоти 0.1 гр
Зола 1.0 гр
Буряк вітаміни
Вітамін А 0.01 мг
Вітамін B1 0.02 мг
Вітамін В2 0.04 мг
Вітамін В3 0.1 мг
Вітамін В6 0.07 мг
Вітамін В9 13.0 мкг
Вітамін C 10.0 мг
Вітамін Е 0.1 мг
Вітамін PP 0.2 мг
Буряк Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 1.4 мг
Калій 288.0 мг
Кальцій 37.0 мг
Магній 22.0 мг
Натрій 46.0 мг
Сірка 7.0 мг
Фосфор 43.0 мг
Хлор 43.0 мг
Бор 280.0 мкг
Ванадій 70.0 мкг
Йод 7.0 мкг
Кобальт 2.0 мкг
Марганнец 660.0 мкг
Мідь 140.0 мкг
Молібден 10.0 мкг
Нікель 14.0 мкг
Рубідій 453.0 мкг
Фтор 20.0 мкг
Хром 20.0 мкг
Цинк 425.0 мкг
Буряк корисні властивості для організму людини
Буряк столовий має широкий спектр застосування в народній медицині, завдяки своїм корисним і цілющим властивостям. Корисні властивості буряка обумовлені наявністю в коренеплодах різних вітамінів, бетаїну, мінеральних речовин, біофлавоноїдів. Вживається як загальнозміцнюючий продукт, що покращує травлення і обмін речовин.
Кобальт, що міститься в буряку, допомагає організму синтезувати вітамін В12, а йод захищає щитовидну залозу, зберігає пам’ять і працездатність. Дуже важливою речовиною, що містяться в буряку, є бетаїн, біологічно активна речовина, необхідна для повного засвоєння білка. Бетаїн настільки активний, що дозволяє засвоювати білки, що містяться в м’ясі, майже на 100 %.
Добре поліпшується робота печінки під дією бетаїну, що входить до складу буряків. При цьому варто зазначити, що однаково корисні як сирий буряк, так і варений, і запечений.
Людям з підвищеним рівнем холестерину в крові слід їсти страви з буряка щодня, так як буряк пов’язує холестерин безпосередньо в кишечнику, не даючи йому всмоктуватися в кров. Бадилля буряка, особливо молоде, так само багате вітамінами, як і коренеплоди, а ось мінеральних речовин і білка в ньому набагато більше.
Даний овоч рекомендують вживати при анемії, слабкості, занепаді сил, для профілактики атеросклерозу і тромбофлебіту. Вживаючи сік буряка близько двох тижнів, можна нормалізувати роботу організму, причому навіть прийом великих кількостей буряка або соку не викликає будь-яких небажаних ефектів.
Інфекції та хвороботворні бактерії теж відступають перед загальнозміцнюючими властивостями буряка, котрий володіє до того ж жарознижувальним і сечогінним ефектом.
Також завдяки проносним властивостями буряка, бурякова дієта допомагає багатьом людям не тільки схуднути, але і позбутися від неприємного і болісного захворювання – геморою.
Свіжий буряк або буряковий сік допомагає і при діабеті, якщо пити його хоча б по 50 г 3-4 рази на день, і при гіпертонії – 4-5 разів на день по столовій ложці, змішавши з медом. Коренеплоди червоного буряка настільки чудодійні, що їх рекомендують вживати для профілактики онкологічних захворювань, а також для того, щоб затримати їх розвиток, так як деякі органічні сполуки у складі коренеплодів здатні уповільнювати зростання пухлин.
Користь буряків знаходить своє застосування і в якості косметичного засобу, наприклад, як живильна маска для жирної шкіри. Невеликий буряк потрібно відварити, натерти на дрібній тертці, і додати чайну ложку камфорного спирту. Цю суміш нанесіть на очищену шкіру обличчя, а через півгодини змийте теплою водою. Роблячи таку маску 2-3 рази на тиждень протягом місяця, можна істотно поліпшити стан жирної шкіри обличчя.
З сирого буряка можна робити маску для волосся – від лупи. Кашку натертого буряка наносять по всій довжині волосся, закривають голову плівкою і обв’язують рушником на 30-40 хвилин, потім ретельно змивають. Таку процедуру потрібно повторювати щотижня протягом 3 -х місяців, і лупа зникне.
Не дивлячись на велику кількість своїх корисних властивостей може приносити буряк шкоду. Так людям, що страждають сечокам’яною хворобою та іншими порушеннями обміну речовин ( при різних захворюваннях нирок і сечового міхура), слід обмежити вживання буряка через вміст в ній щавлевої кислоти.
Всі сучасні види буряків походять від диких буряків, що ростуть на Далекому Сході та в Індії, які використовували в їжу з незапам’ятних часів. Перші згадки про буряк відносяться до Середземномор’я і Вавилону, де його використовували як лікарську і овочеву рослину. Спочатку вживали в їжу тільки його листя, а коріння використовувалися в лікувальних цілях.