Диня: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

Поради

Диня – однорічна трав’яниста рослина; сімейство – гарбузові; рід – огірки; помилкова ягода. Батьківщиною дині прийнято вважати Африку і Ост- Індію. Розміри і вага зрілого плода: від 10 см до 1 метра; від 200 гр. до 15 кг. Форма плода: куляста, довгаста, витягнута і змієподібна. Окрас дині: жовтий, коричневий, білий, зелений.

Диня хімічний склад

У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини , вітаміни , мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту.

Харчова цінність дині
Диня калорійність 32.9 кКал
Вуглеводи 7.4 гр
Жири 0.3 гр
Білки 0.6 гр
Вода 90.0 гр
Моно – і дисахариди 7.3 гр
Крохмаль 0.1 гр
Харчові волокна 0.9 гр
Органічні кислоти 0.2 гр
Зола 0.6 гр
Диня вітаміни
Вітамін А 0.4 мг
Вітамін B1 0.04 мг
Вітамін В2 0.04 мг
Вітамін В3 0.2 мг
Вітамін В6 0.06 мг
Вітамін В9 6.0 мкг
Вітамін C 20.0 мг
Вітамін Е 0.1 мг
Вітамін PP 0.4 мг
Диня Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 1.0 мг
Калій 118.0 мг
Кальцій 16.0 мг
Магній 13.0 мг
Натрій 32.0 мг
Сірка 10.0 мг
Фосфор 12.0 мг
Хлор 50.0 мг
Йод 2.0 мкг
Кобальт 2.0 мкг
Марганець 35.0 мкг
Мідь 47.0 мкг
Фтор 20.0 мкг
Цинк 90.0 мкг

Диня корисні властивості для організму людини

1 . Завдяки своїй низькій калорійності і прекрасним смаковим якостям стигла диня є одним з найбільш вживаних продуктів в дієтології.

2 . Велика кількість клітковини в дині сприяє очищенню кишечника і організму в цілому, що позитивно впливає відновлення травлення.

3 . Диня як і кавун є ефективним засобом у боротьбі з сечокам’яною хворобою.

4 . Багатий склад в дині заліза допомагає при лікуванні серцево- судинних захворювань.

5 . Речовини, що містяться в дині сприяють виробленню серотоніну ” гормону щастя “, що є позитивним фактором для зміцнення і підтримки нервової системи.

6 . Дієта з дині показана при остеохондрозі хребта. Так після кількох днів прийому поліпшується рухливість суглобів.

7 . Маски на основі дині знайшли своє застосування в косметології. Якщо наносити таку маску в перебігу декількох тижнів, то шкіра стає більш м’якою та особа набуває свіжий вигляд.

8 . Сік дині застосовують для зняття симптомів алергії.

9 . Прикладайте шматочки дині до опіків, ран і синців – прискорює процес загоєння.

Диню як продукт рекомендується вживати окремо, в такому разі її цілющі властивості будуть мати більший ефект.

Диня протипоказана при:

– Годуванні груддю, оскільки може викликати пронос у дитини;

– Виразці шлунка і дванадцятипалої кишки: може виникнути загострення .

Слід пам’ятати, що стигла диня набагато корисніше від тієї, що не дозріла, тому при виборі дині рекомендуємо звертати увагу:

– Стигла диня завжди пахне;

– Зворотна сторона дині від корінця повинна бути трохи м’якою і при натисканні пружинити;

– Постукування плода дає глухий звук, дзвінкий свідчить про те, що диня ще не дозріла.

Завдяки багатому хімічному складу корисні властивості дині знайшли своє застосування в медицині, косметології, дієтології і звичайно ж у кулінарії.

Оцініть статтю
Додати коментар