Функції травної системи та їх значення ми розглянемо в цій статті.
Травна система – система органів у багатоклітинних тварин, призначена для переробки і видобування з їжі поживних речовин, всмоктування їх в кров і виділення з організму неперетравлених залишків (кінцевих продуктів життєдіяльності).
Основні функції травної системи:
– секреторна – вироблення та виділення залозистими клітинами травних соків (слина, шлунковий, підшлунковий, кишковий сік, жовч), що містять ферменти та складники які забезпечують їх високу активність.
– моторно-евакуаторна або рухова – здійснюється м’язами травного тракту і забезпечує зміну агрегатного стану їжі (подрібнення, перемішування) та пересування її в аборальному напрямку.
–всмоктувальна – забезпечує транспорт кінцевих продуктів травлення, води, солей та вітамінів через слизову оболонку із порожнини травного тракту у внутрішнє середовище організму (міжклітинна рідина, кров, лімфа).
– екскреторна (видільна) – виділення з травними секретами природних метаболітів, солей важких металів, лікарських речовин або їх метаболітів.
– інкреторна – виділення специфічними клітинами слизової оболонки шлунково-кишкового тракту та підшлункової залози гормонів, які стимулюють або гальмують функції органів травлення.
– захисна – здійснюється завдяки бар’єрній функції шлунково-кишкового тракту (бактеріоцидна, бактеріостатична, дезінтоксикаційна) та рефлекторним механізмам.
– рецепторна (аналізаторна) – хемо- і механорецептивні поля внутрішніх поверхонь органів травного тракту можуть бути загальними для рефлекторних дуг вісцеральних і соматичних рефлексів.
– гемопоетична – здійснюється гемаміном (продукт залозистих клітин слизової оболонки шлунка), що стимулює всмоктування ціанкобаламіну, необхідного для дозрівання еритроцитів. Крім того, слизова оболонка шлунка, тонкої кишки та печінки депонує ферритин, який приймає участь в синтезі гемоглобіну.
Необхідно звернути увагу на тe, що функції травного тракту у чоловіків, дітей і жінок мають свої особливості. Відмінність функцій проявляється в різній чутливості, активації та перебігу травних процесів, що пов’язано з статевою і віковою диференціацією тканин.