Хімічний склад часнику потрібно знати тим хто дотримується дієти або веде здоровий спосіб життя.
Хімічний склад часнику
Нижче наведено вміст харчових речовин на 100 г їстівної частини.
Калорійність часнику – 149 кКал.
- Білки – 6,5 гр
- Жири – 0,5 гр
- Вуглеводи – 29,9 гр
- Харчові волокна – 1,5 гр
- Органічні кислоти – 0,1 гр
- Вода – 60 гр
- Ненасичені жирні кислоти – 0,1 гр
- Моно- і дисахариди – 3,9 гр
- Крохмаль – 26 гр
- Зола – 1,5 гр
- Насичені жирні кислоти -0,1 гр
Вітаміни: часник
- Вітамін PP – 1,2 мг
- Вітамін B1 (тіамін) – 0,08 мг
- Вітамін B2 (рибофлавін) – 0,08 мг
- Вітамін B5 (пантотенова) – 0,596 мг
- Вітамін B6 (піридоксин) – 0,6 мг
- Вітамін B9 (фолієва) – 3 мкг
- Вітамін C – 10 мг
- Вітамін E (ТЕ) – 0,3 мг
- Вітамін К (филлохинон) – 1,7 мкг
- Вітамін PP – 2,8 мг
- Холін – 23,2 мг
Макроелементи
- Кальцій – 180 мг
- Магній – 30 мг
- Натрій – 17 мг
- Калій – 260 мг
- Фосфор – 100 мг
- Хлор – 30 мг
Мікроелементи
- Залізо – 1,5 мг
- Цинк – 1,025 мг
- Йод – 9 мкг
- Мідь – 130 мкг
- Марганець – 0,81 мг
- Селен – 14,2 мкг
- Кобальт – 9 мкг
У чому користь часнику?
Часник корисний здатністю протистояти дисбактеріозу, грибковим ураженням шкіри, кишковим інфекціям, глистовим інвазіям. Також часник допомагає очищенню організму і підвищенню його імунітету. Це відмінний зміцнювальний і іммуномоделюючий засіб. Вважається, що часник здатний загальмувати розвиток злоякісних пухлин і запобігти появі ракових захворювань завдяки своїй властивості вбивати патогенну флору і мікроорганізми. Часник розріджує кров, нормалізує тиск, стимулює вироблення шлункового соку і відтік жовчі, полегшує травлення і істотно знижує рівень холестерину в крові.
Регулярне вживання часнику в їжу істотно зменшує кількість слизу в організмі людини. З нього готують безліч медичних препаратів.