Хімічний склад щавлю
Нижче наведено вміст харчових речовин (калорійності, білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів) на 100 г їстівної частини.
Калорійність щавлю – 21 ккал.
Вода – 91.3 г
Білки – 2.3 г
Жири – 0.4 г
Вуглеводи – 2.4 г
Харчові волокна (клітковина) – 0.8 г
Органічні кислоти – 0.7 г
Зола – 1.4 г
Вітаміни:
Вітамін А (бета-каротин) – 2.5 мкг
Вітамін В1 (тіамін) – 0.06 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.16 мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) – 0.5 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 0.25 мг
Вітамін В6 (піридоксин) – 0.2 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) – 35 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) – 47 мг
Вітамін Е (токоферол) – 1.9 мг
Вітамін К (филлохинон) – 0.6 мг
Біотин (вітамін H) – 0.6 мкг
Макроелементи:
Калій – 362 мг
Кальцій – 54 мг
Магній – 41 мг
Натрій – 4 мг
Сірка – 20 мкг
Фосфор – 71 мг
Хлор – 70 мг
Мікроелементи:
Залізо – 2.4 мг
Йод – 3 мкг
Марганець – 0.35 мкг
Мідь – 0.2 мг
Цинк – 0.5 мг
Фтор – 70 мкг
Корисні властивості щавлю
Всі культивовані види щавлю знаходять застосування не тільки на кухні, але і в медицині як допоміжний засіб для лікування багатьох захворювань. Щавель має здатність покращувати функції травлення, печінки і жовчного міхура, загоювати рани і зупиняти кровотечі, корисний при анемії і захворюваннях серцево-судинної системи.
Листя щавлю кислого володіють знеболюючою, ранозагоювальною, протизапальною, антитоксичною, в’язкою і протицинговою дією. А їх відвар використовують при розладах шлунка, він також має жовчогінну дію, сприяючи поліпшенню роботи печінки, і протиалергічну, допомагаючи при вугровій висипі і свербінні шкіри.
Відвар листя і коренів щавлю кінського допомагає при простудних захворюваннях, також його рекомендують для лікування проносів, колітів.
У народній медицині щавель використовують як засіб проти цинги і для поліпшення травлення.