Хімічний склад ячменю
Калорійність ячменю – 354 ккал.
в 100 гр. ячменю міститься:
Вода – 9.44 г
Білки – 12.48 г
Жири – 2.3 г
Вуглеводи – 56.18 г
Харчові волокна – 17.3 г
Зола – 2.29 г
Вітаміни:
Вітамін А (бета-каротин) – 13 мкг
Вітамін В1 (тіамін) – 0.646 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.285 мг
Ніацин (вітамін В3 або РР) – 4.604 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 0.282 мг
Вітамін В6 (піридоксин) – 0.318 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) – 19 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) – 0 мг
Вітамін Е (токоферол) – 0.57 мг
Вітамін К (филлохинон) – 2.2 мкг
Макроелементи:
Калій – 452 мг
Кальцій – 33 мг
Магній – 133 мг
Натрій – 12 мг
Фосфор – 264 мг
Мікроелементи:
Залізо – 3.6 мг
Марганець – 1.943 мг
Мідь – 498 мкг
Цинк – 2.77 мг
Селен – 37.7 мкг
Корисні властивості ячменю
У своєму складі ячмінь містить багато крохмалю і клітковини, білка і амінокислот, при цьому співвідношення вуглеводів і білків в зернах цього злаку навіть краще, ніж у пшениці.
В його зернах міститься каротин, вітаміни групи В, вітамін РР, D, E, кальцій, фосфор, кремнієва кислота, йод, калій, магній, залізо, марганець, цинк, нікель і бром. Такий багатий природний склад відбивається в корисних властивостях ячменю і його круп.
Страви з ячменю мають гарну засвоюваність. Велика кількість клітковини робить позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, виводить токсини і очищає кишечник. Каші з ячної і перлової круп показані людям з надмірною вагою, вони на довгий час дають відчуття ситості і добре засвоюються організмом.
Відвари з ячменю мають обволікаючу і пом’якшувальну дію, тому часто застосовуються в післяопераційний період після хірургічних втручань на органах шлунково-кишкового тракту і при захворюваннях дихальних шляхів. Спазмолітичні, протизапальні та загальнозміцнюючі властивості цього злаку широко використовуються в народній медицині. Ячмінні відвари застосовуються при лікуванні захворювань печінки, нирок, жовчовивідних і сечовивідних шляхів, при ожирінні, порушенні обміну речовин, цукровому діабеті і зниженні зору.
Протипоказання
При масі корисних якостей ячменю знайти недоліки у цього злаку дуже непросто, тому жорстких обмежень по його вживанню в їжу немає.