Білокачанна капуста – дворічна трав’яниста рослина. Батьківщиною білокачанної капусти вважається область обмежена північними берегами Середземного моря.
Хімічний склад капусти білокачанної
У таблиці наведені усереднені значення ( поживні речовини, вітаміни, мікроелементи) з розрахунку на 100 грамів продукту.
Харчова цінність капусти білокачанної
капуста калорійність 25.7 кКал
Вуглеводи 4.7 гр
Жири 0.1 гр
Білки 1.8 гр
Вода 90.4 гр
Моно – і дисахариди 4.6 гр
Крохмаль 0.1 гр
Харчові волокна 2.0 гр
Органічні кислоти 0.3 гр
Зола 0.7 гр
Капуста білокачанна вітаміни
Вітамін А 0.02 мг
Вітамін B1 0.03 мг
Вітамін В2 0.04 мг
Вітамін В3 0.2 мг
Вітамін В6 0.1 мг
Вітамін В9 10.0 мкг
Вітамін C 45.0 мг
Вітамін Е 0.08 мг
Вітамін Н 0.1 мкг
Вітамін PP 0.7 мг
Капуста білокачанна Макроелементи / Мікроелементи
Залізо 0.6 мг
Калій 300.0 мг
Кальцій 48.0 мг
Магній 16.0 мг
Натрій 13.0 мг
Сірка 37.0 мг
Фосфор 31.0 мг
Хлор 37.0 мг
Алюміній 570.0 мкг
Бор 200.0 мкг
Йод 3.0 мкг
Кобальт 3.0 мкг
Марганнец 170.0 мкг
Мідь 75.0 мкг
Молібден 10.0 мкг
Нікель 15.0 мкг
Фтор 10.0 мкг
Хром 5.0 мкг
Цинк 400.0 мкг
Капуста корисні властивості для організму людини
Свіжа капуста білокачанна має протизапальну, протимікробну, противиразкову, жовчо-та сечогінну, відхаркувальну і легку проносну дію:
1 . Капусту здавна використовують для поліпшення апетиту і активізації травлення.
2 . Клітковина, що міститься в капусті є ліками при гастриті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, захворюваннях печінки і жовчного міхура, дискінезії жовчовивідних шляхів, дисбактеріозі, спастичному коліті та геморої, а крім того попереджає захворювання атеросклерозом.
3 . Користь капусти також проявляється завдяки високому вмісту в ній сірки, хлору і йоду, які сприяють очищенню слизової оболонки шлунка кишечника.
4 . Хороший ефект дає вживання в їжу страв з капусти при нестачі і надлишку вітамінів, хворобливих бронхолегеневих процесах, серцево -судинних захворюваннях, жовчнокам’яної хвороби, а також стимулює функцію нирок, наднирників і щитоподібної залози.
5 . Білокачанну капусту рекомендують людям, схильним до повноти і бажаючим знизити вагу. У 100 г капусти міститься приблизно 25,7 кілокалорій, але страви з неї дають відчуття насичення. Секрет такого ефекту в тому, що в капусті присутня тертронова кислота, яка затримує процес перетворення цукру та інших вуглеводів на жир і оберігає організм від ожиріння. Ця кислота нестійка і руйнується при тепловій обробці, але вона прекрасно зберігається у квашеній капусті або в свіжій капусті.
6 . Відомо, що капуста стимулює процеси кровотворення, росту і загоєння тканин, сприяє виведенню з організму шлаків, чужорідних білків і «поганого » холестерину, а також використовується для профілактики онкологічних захворювань.
7 . Ефективний капустяний сік і в косметичних цілях: його використовують для приготування різних масок і в якості обполіскуючого кошти. Для шкіри, що має неглибокі зморшки, пігментні плями і ластовиння можна приготувати маску, що складається з соку капусти ( 50 мл) і вівсяної муки (до утворення кашки ). При високій жирності шкіри свіжий сік слід замінити на розсіл квашеної капусти. Маску слід наносити рівномірним шаром на 20 хвилин. Після процедури умитися теплою водою і протерти ватним тампоном, змоченим у відварі ромашки. Це заспокоїть і освіжить шкіру.
Також має капуста властивості, що негативно впливають на організм людини. Так при підвищеній кислотності шлункового соку капусту зазвичай не рекомендують включати в меню, так як вона стимулює секрецію шлункових залоз. Не радять їсти її дієтологи і при ентериті, коліті, проносах та інфаркті міокарда, оскільки вона містить грубу рослинну клітковину, надлишок якої викликає здуття кишечника.
Капуста – одна з перших овочевих культур вирощуваних людством. Вважається, що перші грядки капусти з’явилися близько 3 тис. років до н . е. У наші дні капуста вирощується повсюдно по всьому світу, відомо близько 100 її видів, серед яких білокачанна капуста відіграє найважливішу роль.
Сорти білокачанної капусти різняться за часом дозрівання, розмірам голівки і термінами зберігання. Ранні сорти довго не зберігаються і повинні бути використані в першу чергу. Пізні ж види капусти можуть зберігатися в провітрюваних, темних і прохолодних ( 0-2 ° С) льохах при вологості не більше 95 % до наступного врожаю. Підвищення вологості і температури може призвести до гниття овоча.
Вибираючи капусту в магазині чи на ринку, слід обов’язково перевірити її на дотик. Якщо головка капусти м’яка, отже, вона не дозріла. Дозрілий і свіжий качан має зелене забарвлення без коричневих крапок і плям, білий зріз качани і цілу головку. Капуста також повинна пахнути свіжістю, будь-який інший запах свідчить про неправильне передпродажне зберігання і розпочатий процес гниття.